Καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής αλλά διατρέχουν τον κίνδυνο να γελοιοποιηθούν» τόνισε στον «Real Fm» ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, αναφορικά με τα σενάρια ότι η Ν.Δ. εξέταζε το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προέδρου του Κοινοβουλίου για την ψηφοφορία επί του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι.
Ο κ. Πετσάλνικος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σε ότι αφορά την ψηφοφορία, αυτό διατυπώνεται ακριβώς όπως είναι το πόρισμα της Επιτροπής πάντα σε κάθε περίπτωση (…). Το πόρισμα της Επιτροπής έχει συγκεκριμένη περιγραφή των αδικημάτων που ενδεχομένως τελέσθηκαν.
Επομένως, η Βουλή λαμβάνει θέση ακριβώς επί των διατυπώσεων του πορίσματος. Δεν έχει δικαίωμα κανείς να αλλάξει διατυπώσεις που δεν θα ήταν μέσα στο πόρισμα της Επιτροπής και να καλέσει τους βουλευτές να εκφράσουν την άποψή τους επί άλλων διατυπώσεων, επί διαφορετικών εκτιμήσεων, επί άλλων αδικημάτων. Ότι ακριβώς έλεγε το πόρισμα της επιτροπής, αυτό συμπεριελήφθη στο λεγόμενο ψηφοδέλτιο.
Κανείς δεν είχε δικαίωμα να αλλάξει την παραμικρή λέξη. (…) Βλέποντας το κείμενο του πορίσματος, διαπιστώνει κανείς, ότι και τα άλλα δύο άλλα κόμματα, και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, στις εκθέσεις τους, ακριβώς διατυπώνουν την πρότασή τους για παραπομπή, για το ίδιο αδίκημα, δηλαδή για την απιστία».
Ερωτηθείς για τη δήλωση του κ. Δρίτσα, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι όπως αποτυπώνονταν τα αδικήματα στα ψηφοδέλτια, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να ψηφίσει εκτός του πορίσματός του, ο Πρόεδρος της Βουλής, τόνισε ότι «καλό θα ήταν να μην προτρέχει κανείς πριν βγάλει ανακοινώσεις, να ξαναδιαβάσει και τη δική τους έκθεση που συμπεριελήφθη στο πόρισμα της επιτροπής, για να δει, ποιο άρθρο του ποινικού κώδικα επικαλούνται και ποιο αδίκημα. Είναι το 350 που επικαλούνται όλοι».
Αναφορικά με το ερώτημα της αντισυνταγματικής διαδικασίας, ο Φ. Πετσάλνικος ξεκαθάρισε ότι «τα θέματα αυτά, τα κρίνει πάντα, εν προκειμένω το δικαστικό συμβούλιο» και συνέχισε: «Παλαιότερα, πριν γίνει η αλλαγή το 2001 στο Σύνταγμα, που ήταν άλλη η διαδικασία, όπου η παραπομπή μετά την απόφαση της Βουλής γινόταν κατευθείαν στο Ειδικό Δικαστήριο, τα θέματα αυτά τα εξέταζε το Ειδικό Δικαστήριο απευθείας. Τώρα, θα εξεταστούν εκτιμώ, από το δικαστικό συμβούλιο καταρχήν».
Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου σημείωσε ότι «η Βουλή, δεν είναι δικαστήριο που βγάζει αποφάσεις. Κινεί τη διαδικασία της ποινικής δίωξης μετά την απόφαση που πήρε η ολομέλεια πριν από δύο ημέρες. Όλα τα άλλα θέματα, θα εξεταστούν από το δικαστικό συμβούλιο, όταν με το καλό συγκροτηθεί τις επόμενες ημέρες. Χρειάζεται περισσότερη ψυχραιμία, περισσότερη νηφαλιότητα και καμία βιασύνη σε σχέση με ανακοινώσεις. Οι διαδικασίες έγιναν απόλυτα κατά τα όσα προβλέπει το σύνταγμα, όσα προβλέπει επίσης ο κανονισμός της Βουλής».
Ο ίδιος ξεκαθάρισε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ότι η Βουλή δεν συζητά περί παραγραφής, «γιατί το δικαίωμα της Βουλής να κάνει την άσκηση της ποινικής δίωξης, αναφέρει το Σύνταγμα, ότι αυτό το δικαίωμα υπάρχει μέχρι και τη λήξη της δευτέρας συνόδου, μετά την περίοδο στην οποία διεπράχθη η συγκεκριμένη πράξη, είναι δηλαδή λόγος άρσης του αξιοποίνου», επαναλαμβάνοντας ότι αυτά είναι θέματα που θα εξεταστούν αποκλειστικά από το δικαστικό συμβούλιο.