Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να βρει 180 βουλευτές για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή εξέφρασε από το Λονδίνο ο Κώστας Σημίτης.

Μιλώντας στο London School of Economis και απαντώντας σε ερώτηση ακροατή για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο πρώην πρωθυπουργός εξήγησε ότι για την εκλογή προέδρου απαιτούνται 180 θετικές ψήφοι: «Δεν είναι σίγουρο. Μάλλον δεν είναι ρεαλιστικό να πω ότι πρόεδρος θα εκλεγεί, διότι η κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία των 180 απαιτούμενων ψήφων».

Ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές το Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα ο Κώστας Σημίτης ανέφερε ότι: «Είναι πιθανό ότι το Φεβρουάριο θα έχουμε εκλογές. Και αν γίνουν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανώς να μην έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Θα βρει ένα κόμμα που πιθανώς να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι μια κυβέρνηση που δεν θα θέλει να συνεργαστεί με την Ε.Ε., σύμφωνα με τους κανόνες της Ενωσης».

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλη μία κρίση, τόνισε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη σταθερότητα, πρέπει να πάμε σε εκλογές», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να προχωρήσει σε εκλογές, να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση, η οποία θα συζητήσει με την Ε.Ε. το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού χρέους».

Παράλληλα, σημειώνει ότι η προεδρική εκλογή είναι κρίσιμη για την Ελλάδα και την οικονομική και πολιτική της σταθερότητα, σημειώνοντας ότι «αν η παρούσα κυβέρνηση αποκτήσει εκ νέου την πλειοψηφία και θέλει να συνεχίσει τις ήδη υφιστάμενες πολιτικές με την Ε.Ε., εκτιμώ ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ θετικό όσον αφορά το ερώτημα του χρέους».