Με την κοινή παραδοχή ότι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί με τις καταγγελίες περί προσπάθειας χρηματισμού βουλευτών ενόψει της προεδρικής εκλογής, είναι νοσηρό και πλήττει βάναυσα τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, αλλά με διαφορετική προσέγγιση ως προς το ποιος φταίει η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε να συνεχίσει αύριο τις εργασίες της, καλώντας ενώπιον της τέσσερα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Την βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ Σταυρούλα Ξουλίδου που κατήγγειλε προσπάθεια χρηματισμού της, τους Νότη Μηταράκη και Άδωνι Γεωργιάδη από τη ΝΔ καθώς και τον ανεξάρτητο βουλευτή Παναγιώτη Μελά, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση αυτή.
Όλοι οι παρόντες βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση αυτή, πλην του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελου Αποστόλου ο οποίος διευκρινίζοντας την στάση του τόνισε χαρακτηριστικά:
«Εμείς δεν συμφωνούμε να έρθουν οι συνάδελφοι γιατί θα συνεχιστεί μια συζήτηση που μόνο κακό κάνει στον κοινοβουλευτικό θεσμό. Δεν πρέπει να μετατρέψουμε σε τηλεοπτικό παράθυρο την επιτροπή μας γιατί αποπροσανατολίζει».
Ο κ. Αποστόλου υποστήριξε πάντως, ότι η διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι η μόνη διέξοδος για την προσφυγή στις εκλογές εδώ που έφτασε η χώρα και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας Χρήστος Μαρκογιαννάκης, επεσήμανε ότι «η συζήτηση που γίνεται τον τελευταίο καιρό για πιθανόν χρηματισμό βουλευτών ενόψει της προεδρικής εκλογής, δημιουργεί ένα πάρα πολύ νοσηρό κλίμα που πλήττει βάναυσα τον θεσμό του βουλευτή».
«Κανείς δεν λέει ότι ο βουλευτής δεν μπορεί να διολισθήσει σε αμαρτήματα πολιτικά ή ποινικά. Άλλο όμως αυτό και άλλο ο καθένας όποτε θελήσει να πετάει μια συκοφαντία, να γίνεται αντικείμενο συζήτησης στα πάνελ και στις εκπομπές, να δηλητηριάζεται η κοινωνία ότι είναι αργυρώνητοι και δωροδοκούνται και να ρίχνουμε νερό στο μύλο όλων όσων απεργάζονται και επιβουλεύονται την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Εμείς δεν έχουμε αρμοδιότητα να ελέγξουμε την αλήθεια της καταγγελίας. Πρέπει όμως να το συζητήσουμε το θέμα και να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα, γιατί αν τέτοια φαινόμενα δεν τα καταδικάσουμε με βδελυγμία, ο βουλευτής θα καταντήσει να κουβαλά στη πλάτη του ότι πιο άρρωστο κυκλοφορεί», υπογράμμισε ο κ. Μαρκογιαννάκης.
Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, επεσήμανε ότι η συζήτηση που γίνεται τελευταία περί αργυρώνητων βουλευτών είναι το αποκορύφωμα των νέων ηθών που έχουν εμφανιστεί στη λειτουργία του κοινοβουλίου.
«Κάποιοι ενίσχυσαν τεχνηέντως και καλλιέργησαν την άποψη ότι κυριαρχεί η διαπλοκή και η διαφθορά. Αντί να προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε την απαξίωση του κοινοβουλίου με την συμπεριφορά μας ενισχύουμε ανυπόστατους και άδικους ισχυρισμούς», τόνισε ο κ. Ρήγας και πρόσθεσε:
«Ο θεσμός της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας έπρεπε να μας ενώνει, να δημιουργεί συγκλίσεις και να αποσυνδέεται από τις εκλογές. Αντί για αυτό μπήκαμε σε λογική ότι γύρω από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας παίζεται ένα παιχνίδι όχι απλά πολιτικών συσχετισμών αλλά εξαναγκασμού, δωροδοκίας ευτελισμού των βουλευτών για να επιτύχει ο σκοπός της εκλογής. Γιατί υπάρχουν κάποιοι που οικοδομώντας στη λογική της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ανασύρουν ή εφευρίσκουν ζητήματα και υποθέσεις πρακτορικού τύπου και συνωμοσιακού χαρακτήρα, ότι βουλευτές λαδώνονται, τα πιάνουν, για να προσχωρήσουν σε άλλο στρατόπεδο. Αυτό δυστυχώς γίνεται από παράγοντες του κοινοβουλίου και το αναλαμβάνει συγκεκριμένος πολιτικός φορέας. Δεν το είπε απλά βουλευτής αλλά υιοθετείται από πολιτικό φορέα και αυτό είναι το κρίσιμο, το επώδυνο και το καταδικαστέο που μας κάνει ανήσυχους και πρέπει να καταδικαστεί».
Η βουλευτής των Αν.Ελ Μαρία Κόλια Τσαρουχά, τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα έπρεπε οι βουλευτές, όταν κάποιοι ασχημονούν, να δείχνουν για όλους την ίδια ευαισθησία απέναντι σε συναδέλφους τους.
«Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι υπάρχει διάχυτη στη κοινωνία η αντίληψη ότι κάποιοι βουλευτές είναι αργυρώνητοι. Με βρίσκει όμως πολύ προβληματισμένη αυτή η συζήτηση γιατί κυρίως οι Αν.Ελ. φαίνονται να είναι ο εύκολος στόχος», ανέφερε η κ. Τσαρουχά.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Μάρκος Μπόλαρης , απέδωσε ευθύνες σε όλους αυτούς που άνοιξαν μια συζήτηση προεδρολογίας, όπως είπε, όχι όμως για το ποιος είναι ικανότερος ή καλύτερος να εκπροσωπήσει τη χώρα αλλά στη βάση αν πρέπει να παραταθεί ή όχι η θητεία αυτής της κυβέρνησης ενώ έκανε λόγο για πολιτική πυροτεχνημάτων που απαξιώνει τη λειτουργία και του Προέδρου της Δημοκρατίας και των βουλευτών.
«Για να προστατευτεί το κύρος των θεσμών πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι ότι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Για αυτό θα πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είναι έτσι για να μην εκφυλιστεί ο θεσμός του βουλευτή», υποστήριξε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, υπογράμμισε ότι «δυστυχώς η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από θεσμικό ζήτημα έγινε ζήτημα τομής για την πολιτική διαχείριση» και πρόσθεσε ότι, «κακώς η θετική ψήφος συναρτήθηκε από τη μια πλευρά με την εξάντληση της κυβερνητικής θητείας και από την άλλη ως αίτημα για εκλογές».
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, μίλησε για προσπάθεια καλλιέργειας εντυπώσεων, τόνισε ότι οι καταγγελίες για ενδεχόμενο χρηματισμού βουλευτών πρέπει να διερευνηθούν άμεσα και αρμοδίως με την προσκόμιση όλων των στοιχείων σημειώνοντας ότι δεν μπορεί κάποιος να πετά χειροβομβίδες χωρίς να ερευνώνται οι συνέπειες.