Διπλωματική νίκη της καναδικής κυβέρνησης, αποτελεί η χθεσινή εκλογή της Μικαέλ Ζαν, πρώην γενικής κυβερνήτου του Καναδά, στην ηγεσία του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, καθώς είναι η πρώτη φορά που ο Οργανισμός εκλέγει γυναίκα στη θέση της γενικής γραμματέως.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος στήριξε ανοικτά την υποψηφιότητα της Μικαέλ Ζάν δήλωσε ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την επάξια εκλογή της πρώην γενικής κυβερνήτου του Καναδά και γνωστής φίλης της Ελλάδος Μικαέλ Ζαν στη θέση της νέας γενικής γραμματέως του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας. Η Ελλάδα, ήδη από την επίσκεψη της κ. Ζαν στη χώρα μας, τον Νοέμβριο του 2013, υποστήριξε ανοιχτά την υποψηφιότητα της πρώην γενικής κυβερνήτου του Καναδά, χώρα με την οποία συνδεόμαστε με στενούς, διαχρονικούς δεσμούς.

Εκφράζουμε εγκάρδιες ευχές στην κυρία Μικαέλ Ζαν και είμαστε βέβαιοι ότι η ιστορική και ομόφωνη ανάδειξη της πρώτης γυναίκας στο ύπατο αυτό αξίωμα θα εμφυσήσει νέα πνοή και θα δώσει στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας την απαραίτητη ώθηση για τη διάδοση των αξιών του και την επιτυχή εκπλήρωση της αποστολής του».

Εξάλλου, ο πρεσβευτής του Καναδά στην Αθήνα, Ρόμπερτ Πεκ, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι χαίρεται για την εκλογή της Μικαέλ Ζαν, καθώς είναι «μια πολύ καλή φίλη της Ελλάδας».

Υπενθυμίζεται ότι η Μικαέλ Ζαν επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα το 2009 ως γενική κυβερνήτης του Καναδά για την Αφή της Φλόγας στην Ολυμπία για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ (2010). Έκτοτε διατηρεί δεσμούς με την ελληνική παροικία του Καναδά, ενώ δηλώνει βαθειά φιλέλλην.