Συνεχείς συσκέψεις πραγματοποιούνται από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με στόχο να μπει φρένο στη μετάλλαξη Δέλτα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Υπό εξέταση οι μεικτοί χώροι
Με βάση του νέο επιδημιολογικό αποτύπωμα της χώρας και με έμφαση στις τουριστικές περιοχές επανεξετάζεται από την κυβέρνηση η προαναγγελία για διαχωρισμό των χώρων εστίασης και διασκέδασης σε αμιγώς για εμβολιασμένους πολίτες και σε μεικτούς, καθώς υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το αν θα πρέπει οι μη εμβολιασμένοι πολίτες να έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους μετά από υπόδειξη αρνητικού τεστ για τον κορονοϊό. Και μπορεί επίσημα να έχει ανακοινωθεί πως ο συγκεκριμένος διαχωρισμός των καταστημάτων ξεκινά από τις 15 Ιουλίου, όμως τα επόμενα 24ωρα θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις.
Ακόμα σήμερα ναμένεται να παρουσιαστεί στην πλατφόρμα gov.gr η εφαρμογή που θα κατεβάζουν δωρεάν στο κινητό τηλέφωνο οι επιχειρηματίες προκειμένου να σκανάρουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα μπορεί να κατέβει σε οποιοδήποτε τηλέφωνο ή τάμπλετ, ανεξαρτήτως λογισμικού. Αυτός που θα ελέγχει στα καταστήματα θα περνάει την εφαρμογή είτε πάνω από το έγγραφο πιστοποιητικό είτε πάνω από το κινητό του πελάτη και θα βγαίνει μια σήμανση με τρία χρώματα. Όταν η εφαρμογή θα βγάζει χρώμα πράσινο σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος είναι πλήρως εμβολιασμένος ή έχει νοσήσει. Όταν βγαίνει κίτρινο σημαίνει ότι έχει αρνητικό τεστ, ενώ το κόκκινο χρώμα θα συνεπάγεται λάθος ή μη αληθές έγγραφο.
Καμπανάκι Σαρηγιάννη για 18.000 κρούσματα την ημέρα από Σεπτέμβριο
«Αν εμβολιαστούμε σε ποσοστό 72%-73%, μπορεί μεν να φτάσουμε τα 4.500 κρούσματα, αλλά στα τέλη Αυγούστου θα αρχίσει η αποκλιμάκωση» υπογράμμισε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας το πρωί στον Ant1 και συμπλήρωσε πως «αν σταματήσουμε τον εμβολιασμό στους 5,77 εκατ. Έλληνες, τα κρούσματα θα φτάσουν τα 18.000 ημερησίως».
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το δυσμενές σενάριο, όπως δήλωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ «η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει εναλλακτικούς τρόπους να προστατέψει τους ανεμβολίαστους». «Δεν θα πάμε σε συνολικά lockdown, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος αν δε ληφθούν παραπάνω μέτρα, να έχουμε υψηλούς αριθμούς σε συνέχεια, με απανωτά υπο-κύματα», πρόσθεσε.