Τη στήριξη του πρωθυπουργού ζητά η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη προκειμένου να διασωθούν οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας μετά την επιμονή της τρόικα για γενικευμένη εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες στη συνάντηση της κ. Κατσέλη με τους εκπροσώπους της τρόικας υπήρξε πλήρες αδιέξοδο. Το μόνο που κατάφερε η υπουργός είναι να αποσπάσει παράταση έως το τέλος του έτους, προκειμένου να κατατεθεί το οριστικό κείμενο του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Κύριο επιχείρημα της υπουργού ήταν ότι οι κλαδικές συμβάσεις στη χώρα δεν βλάπτουν τον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων σημειώνοντας ότι οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν αλλού όπως στην εσωστρέφεια των περισσότερων επιχειρήσεων, στο υψηλό μη-μισθολογικό κόστος και διοικητικό βάρος, στο ασταθές θεσμικό πλαίσιο.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση θα δώσει μάχη σ’ αυτό το επίπεδο φοβούμενη ότι η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εκτός των άλλων θα αυξήσει την κοινωνική ανασφάλεια και θα προστεθεί στην μεγάλη ήδη κοινωνική ένταση.