«Είναι σημαντικό ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι στο επίκεντρο χωρίς να υποβαθμίζει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στο 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021», που διοργανώνει το ΤΕΕ στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» με τίτλο: «2021-2030, Η δεκαετία μιας Πράσινης Επανάστασης», υπό την αιγίδα της Α.Ε. της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο κ. Γερααπετρίτης πρόσθεσε ότι «ανάπτυξη και περιβάλλον μπορούν να βαδίσουν χέρι – χέρι σε ένα ισόρροπο μίγμα για την πράσινη επανάσταση για τα επόμενα δέκα χρόνια», ενώ σημείωσε πως «η Ευρωπαϊκή Συμφωνία θα αλλάξει τη νοοτροπία των Ευρωπαίων πολιτών».
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας: «Φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και 40 χρόνια από την ένταξή μας στην ΕΕ. Σε αυτή την πορεία χρειαζόμαστε όλους. Η πράσινη ανάπτυξη είναι ένα στοίχημα για την επόμενη δεκαετία. Μπορούμε να μιλάμε για μία Ελλάδα πιο πράσινη, πιο βιώσιμη. Ένα πράσινο συμβόλαιο που θα κάνουμε ως Ελλάδα με τις επόμενες γενιές».
Συνολικά, για τη χώρα μας, όπως είπε ο υπουργός, «περί τα 72 δισεκατομμύρια θα συγκεντρώσουμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο εκ των οποίων, εκτιμούμε ότι 24 δισεκατομμύρια θα διατεθούν έμμεσα ή άμεσα για πράσινες δημόσιες επενδύσεις, ευελπιστώντας ποσό που θα διπλασιαστεί με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων».
Ο κ. Γεραπετρίτης ανέλυσε διεξοδικά την περιβαλλοντική και κλιματική πολιτική της χώρας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τη δημιουργία έργων και προϋποθέσεων για στιβαρή βιώσιμη ανάπτυξη.
Ακόμη, επισήμανε τις περιβαλλοντικές δράσεις αλλά και τις δράσεις που αφορούν την ψηφιακή ανάπτυξη και κατάρτιση, οι οποίες εμμέσως βοηθούν για το περιβάλλον και την βιοποικιλότητα. «Όλα καταλήγουν στον νέο κλιματικό νόμο, καθώς ήδη 12 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υιοθετήσει έναν τέτοιο νόμο», σημείωσε.
Επιπλέον, τόνισε ότι θα υπάρξει πολύ εκτενής διαβούλευση για έναν τέτοιο νόμο και σημείωσε ότι τόσο το ΤΕΕ όσο και οι φορείς της πολιτείας θα κληθούν να συνεργαστούν στο μεγάλο σχέδιο του κλιματικού νόμου, επί τη βάση του οποίου θα δημιουργούνται τα μεγάλα πράσινα προγράμματα.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην εμβληματική δράση για την κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης, «μία πραγματικότητα που θα βιώσουμε από 1η Ιουλίου».
Στο επίπεδο της πράσινης ανάπτυξης, «υλοποιούμε μια νέα στρατηγική για τις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας, που είναι περισσότερο από το 1/3 της χώρας, με τη δημιουργία του του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που συγκέντρωσε όλες τις επιμέρους διάσπαρτες δομές».
Επιπροσθέτως, «σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα επενδύσεων και χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το οποίο περιλαμβάνει εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων εξ ολοκλήρου με ευρωπαϊκούς πόρους. Επιτέλους να έχουμε ένα εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων στη χώρα», είπε με έμφαση, όπως και σχέδια προστασίας προστατευόμενων περιοχών και χρήσης γης.
Και, «για πρώτη φορά έχουμε τρία χωριστά επιχειρησιακά προγράμματα στο επόμενο ΕΣΠΑ που αφορούν στο περιβάλλον. Ένα για περιβάλλον – αειφόρο ανάπτυξη, ένα για την πολιτική προστασία που κατ’ αποτέλεσμα κατατείνει στη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και ένα για τη δίκαιη μετάβαση».
Από δημοσιονομική άποψη όλα αυτά συμπυκνώνονται σε 72 δισ. ευρώ, από τα οποία εκτιμάται ότι περίπου 24 δισ. θα διοχετευθούν άμεσα ή έμμεσα σε έργα που αφορούν πράσινες δημόσιες επενδύσεις -και «ευελπιστούμε ότι το ποσό αυτό θα διπλασιαστεί με τη μόχλευση μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων».
Γεραπετρίτης: Έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα κατά 16 εκατ. τόνους
Στη συνέχεια, κάνοντας τον κυβερνητικό απολογισμό, ο Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε για «ένα συνεκτικό σχέδιο – ομπρέλα για την πράσινη ανάπτυξη που περιλαμβάνει όλες τις επιμέρους δράσεις, όπως την απολιγνιτοποίηση». Σε αυτό το θέμα ειδικότερα, είπε ότι η κυβέρνηση προχώρησε εμπροσθοβαρώς, πριν την Κοινοτική Οδηγία, παρότι η Ελλάδα είναι μια χώρα κατεξοχήν λιγνιτοπαραγωγός.
«Τα τελευταία δύο χρόνια χάρη στην εμπροσθοβαρή αυτή πολιτική έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα κατά 16 εκατ. τόνους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε άλλους τομείς, επίσης, «το κλίμα έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημόσιας πολιτικής μας, για παράδειγμα με μεγάλη ενίσχυση των δημόσιων πηγών ενέργειας, με επενδύσεις στα δίκτυα και σχεδιασμό για αποθήκευση ενέργειας. Με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο Αη Στράτης και η Αστυπάλαια».
Για το Ελληνικό, κατέγραψε με ενδιαφέρον τη θέση του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου για μεγαλύτερη υπογειοποίηση, ενώ για το ίδιο το παραλιακό μέτωπο τόνισε πως είναι «η πιο εμβληματική δράση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την προστασία του αστικού περιβάλλοντος» και αναφέρθηκε στην ενοποίηση των 70 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 28 θα είναι με πεζόδρομο και ποδήλατο.
Στη συνέχεια στάθηκε σε άλλα έργα, όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ, τα Ανάκτορα του Τατοΐου, το αρχαιολογικό μουσείο των Αθηνών, το Μετρό Θεσσαλονίκης, η γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας και η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου που «ευελπιστούμε ότι θα δούμε θαύματα τα επόμενα χρόνια με τη σοβαρή αναβάθμιση των υποδομών», η ενοποίηση των συνδυασμένων μεταφορών, με το νόμο 4784/2021 για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα στις πόλεις, που «στην πραγματικότητα είναι περαιτέρω χώρος για τους πολίτες».