Η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδίκασε σήμερα με ψήφισμά του τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Οι ευρωβουλευτές στις παρεμβάσεις τους εξέφρασαν με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή τους στην παρουσία της Τουρκίας στην ΑΟΖ ενός πλήρους κράτους μέλους της ΕΕ.
Η Κ.Ο. της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτησε την υιοθέτηση του ψηφίσματος, ενώ οι ευρωβουλευτές της ΝΔ με παρεμβάσεις και δηλώσεις τους καταδίκασαν την τουρκική επιθετικότητα.
Συγκεκριμένα ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ και Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ-Τουρκίας, στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι «η τουρκική επιθετικότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, που είναι πλήρες κράτος μέλος της ΕΕ, καθώς και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ. Η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί απέναντι στις αρχές που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ όλων των κρατών».
Ο κ. Κεφαλογιάννης ζήτησε επίσης από την Τουρκία να επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί της υφαλοκρηπίδας τους και της ΑΟΖ.
«Η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των κρατών μελών συνιστούν υφαλοκρηπίδα και Aποκλειστική Οικονομική Ζώνη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ολοκλήρωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Η ευρωβουλευτής κα Μαρία Σπυράκη στην παρέμβασή της ζήτησε να εξετασθεί το ενδεχόμενο του περιορισμού της χρηματοδότησης προς την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον αυτή εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
«Η Τουρκία συνεχίζει δέκα χρόνια αφού ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις να αγνοεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα παραβιάζει εξόφθαλμα την Κυπριακή ΑΟΖ που είναι και Ευρωπαϊκή ΑΟΖ. Το 2004 ήμασταν όλοι σίγουροι ότι η Τουρκία θέλει να είναι υποψήφια χώρα της ΕΕ.
Σήμερα όπως συμπεριφέρεται η Τουρκική πολιτική ηγεσία, είμαστε ακόμα σίγουροι ότι η Τουρκία θέλει να παραμείνει υποψήφια χώρα της ΕΕ»; αναρωτήθηκε η κα. Σπυράκη που τόνισε ότι αν η Τουρκία θέλει να διατηρήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας, θα πρέπει να συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο και τα Ευρωπαϊκά δεδομένα.
«Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και με τον περιορισμό της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ προς την Τουρκία» κατέληξε η κα. Σπυράκη.
Ακολούθως, η Ευρωβουλευτής και μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ-Τουρκίας κα. Ελίζα Βόζεμπεργκ, μιλώντας στην Ολομέλεια, τόνισε, ότι η Τουρκία συνέχισε τις παραβιάσεις ακόμη και τη στιγμή που διεξαγόταν η συζήτηση στην Ολομέλεια, στον ελληνικό εναέριο χώρο και συγκεκριμένα πάνω από τις Κυκλάδες.
Μεταξύ άλλων η κα. Βόζεμπεργκ υπογράμμισε ότι:
«Η συνέχιση των τουρκικών προκλήσεων σημαίνει πολύ απλά ότι η Τουρκία συνειδητά και σκόπιμα, σε μια στρατηγική επιλεγμένη, παραγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο, το Κοινοτικό Κεκτημένο, την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ΔΕΝ αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ΔΕΝ σέβεται τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας».
Εν συνεχεία, ορμώμενη από ανάλογη εισαγωγική δήλωση του Επίτροπου κ. Johannes Hahn, αρμοδίου για την πολιτική γειτνίασης και διεύρυνσης της ΕΕ, τον κάλεσε να απαντήσει στο ερώτημα, ως πότε θα περιμένει η ΕΕ από την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση!
Ο ευρωβουλευτής κ. Κύρτσος με δηλώσεις του χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το ψήφισμα, «το οποίο δεσμεύει την Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από την ενταξιακή της πορεία και υπογράμμισε ιδιαίτερα τα σημεία του ψηφίσματος που ζητούν την άμεση αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς οι πράξεις αυτές παραβιάζουν όχι μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και του Διεθνούς Δικαίου.
«Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε ένα σκληρό μήνυμα προς την Τουρκία», ανέφερε ο ευρωβουλευτής κ. Ζαγοράκης.
«Η Κύπρος δεν ενώνει μόνο όλους τους Έλληνες. Ενώνει και όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Ενώνει τις φωνές που αγωνίζονται για την ειρήνη, την συνεργασία και την δικαιοσύνη. Το δίκιο το αναγνωρίζουν όλοι. Επιτέλους, ας το αναγνωρίσουν και οι γείτονες».