Στην στάση εργασίας που προκήρυξε η ΟΛΜΕ για τη Δευτέρα, κατά της οποίας έκανε αγωγή η Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πληροφορηθήκαμε χθες δυστυχώς ότι η ΟΛΜΕ επέλεξε να προκηρύξει απεργία για να εμποδίσει εξετάσεις νέων παιδιών που θέλουν να διεκδικήσουν θέσεις σε ένα δημόσιο πρότυπο ή πειραματικό σχολείο. Για αυτό και προσφύγαμε άμεσα στη δικαιοσύνη και εκτιμώ και ελπίζω ότι η απεργία θα κηρυχθεί παράνομη έτσι ώστε οι εξετάσεις να διεξαχθούν κανονικά και να σταματήσουμε να είμαστε όμηροι τέτοιων ξεπερασμένων συνδικαλιστικών αντιλήψεων», είπε ο πρωθυπουργός σε συζήτηση με θέμα «Νέοι που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το Εξωτερικό», στο πλαίσιο των εργασιών του forum «project2030.gr» που διοργανώνει η ΟΝΝΕΔ.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι «μια από τις θετικές επιπτώσεις του εργασιακού νομοσχεδίου που ψηφίσαμε είναι ότι αν η απεργία κηρυχθεί παράνομη δεν θα μπορεί να επιστρέψει από το παράθυρο σε κάποιο δευτεροβάθμιο φορέα».
Μητσοτάκης: Να προσαρμόσουμε το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα στις ανάγκες μιας αγοράς εργασίας
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός μίλησε και για το εκπαιδευτικό σύστημα γενικότερα.
«Ό,τι κάνουμε πρέπει να αντανακλά σε καλύτερες προοπτικές για τους νέους. Όλες οι πολιτικές ενώνονται με ένα αόρατο νήμα που συνδέει τη δική μας με τη δική σας γενιά», επεσήμανε αρχικά και συνέχισε:
«Πρέπει με κάποιο τρόπο να προσαρμόσουμε τα σχολεία μας, το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα στις ανάγκες μιας αγοράς εργασίας και ενός κόσμου ο οποίος αλλάζει με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Να εμπεδώσουμε την έννοια των δεξιοτήτων. Αυτών που αποκαλούμε Soft skills να φύγουμε από την παπαγαλία και να πάμε στην κριτική σκέψη. Να διευρύνουμε το θεματολόγιο των αντικειμένων που διδάσκουμε με ζητήματα που απαντούν στις προκλήσεις των καιρών, όπως η περιβαλλοντική εκπαίδευση ή η σεξουαλική αγωγή. Θέματα τα οποία αντιμετωπιζόντουσαν, ενδεχομένως, ως ταμπού. Αλλά σε μια κοινωνία η οποία εξελίσσεται και προοδεύει δεν μπορούν να μείνουν έξω από το εκπαιδευτικό αντικείμενο».
Είπε επίσης πως στο πλαίσιο του forum θα γίνει μια αναλυτική συζήτηση με την υπουργό Παιδείας και για την τεχνική εκπαίδευση. Υπογράμμισε πως «δυστυχώς στη χώρα μας η τεχνική εκπαίδευση ήταν το αποπαίδι της εκπαίδευσης» αλλά και ότι είναι ανάγκη «να σπάσουμε και να αλλάξουμε κι αυτά τα στερεότυπα».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε όμως και την ανάγκη προσαρμοστικότητας των σύγχρονων ανθρώπων και ειδικά των νεότερων καθώς όπως είπε «το σίγουρο είναι ότι εσείς στη διαδρομή σας θα χρειάζεται συνέχεια να επιμορφώνεστε και ενδεχομένως να αλλάξετε επάγγελμα».
Υπογράμμισε την επιλογή της κυβέρνησής του και τον σχεδιασμό που είχε από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση για τη δημιουργία «πολλών και καλών θέσεων εργασίας για τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας. Η πανδημία μας πήγε πίσω», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε παράλληλα στην επανάσταση που έγινε σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την οποία προέκυψε το Ταμείο Ανάκαμψης και τα γρήγορα αντανακλαστικά για την ανταπόκριση στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την πρωτοφανή πανδημία. Μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει μία επενδυτική έκρηξη και δημιουργία καλών θέσεων εργασίας για τους νέους που είναι στη χώρα μας αλλά και για εκείνους που μπορεί να θέλουν να επιστρέψουν από το εξωτερικό.
Στο σημείο αυτό μάλιστα ανέφερε πως μέσα στην τελευταία εβδομάδα έγιναν μια σειρά από πολύ σημαντικές κινήσεις: «Τη Δευτέρα συμβασιοποιήσαμε τη Γραμμή 4 του μετρό. Προχθές υπεγράφη η σύμβαση για τον Ε65. Χθες υπεγράφη η μεταβίβαση των μετοχών από την Ελληνικό Α.Ε. στη Lamda Development.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως υπάρχει θετική ενέργεια σε ολόκληρο το σύστημα των start up επιχειρήσεων. Είπε ακόμη ότι η περιβαλλοντική πρόκληση είναι η μεγαλύτερη που αντιμετωπίζει ο πλανήτης αλλά και μία ευκαιρία.
Επίσης με αφορμή το άλμα που έγινε στον τομέα της ψηφιοποίησης, τόνισε πως έχουμε ακόμη πάρα πολλά βήματα και πάρα πολλούς πόρους στην ψηφιοποίηση και στη διασυνδεσιμότητα.
Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του, τόνισε ότι «η συμμετοχή των νέων στα κοινά, είναι πολύ σημαντική. Η ποιότητα της δημοκρατίας μας στηρίζεται τελικά στη συμμετοχή». Όπως είπε αυτό σημαίνει υγιής προβληματισμός και συμμετοχή στα κοινά, με την ευρύτερη έννοια.
Χαιρετίζοντας αυτή την πολύ ωραία πρωτοβουλία μίλησε για «εξαιρετικό πρόγραμμα και εξαιρετικό το εύρος των ανθρώπων που μετέχουν στη διαδικασία» και έκλεισε λέγοντας «Θα σας ενθαρρύνω να εντατικοποιήσετε τη συμμετοχή σας στα κοινά και τον δημόσιο διάλογο. Αρπάξτε τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά σας».
Τον πρωθυπουργό προσφώνησε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης.