Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις των επιθεωρητών της τρόικα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το θέμα των εργασιακών συμβάσεων.

Οι επιθεωρητές οι οποίοι είχαν σήμερα την πρώτη τους συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, επέμειναν καταρχήν στη θέση τους ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις πρέπει να κατισχύουν των κλαδικών συμβάσεων και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα

Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας υποστηρίχτηκε ότι δεν ευθύνονται οι κλαδικές συμβάσεις για την μειωμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά ο τρόπος με τον οποίο γίνονταν μέχρι τώρα οι διαπραγματεύσεις, το νομικό περιβάλλον, το υψηλό μη μισθολογικό κόστος και τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Το υπουργείο Εργασίας δεν είναι αντίθετο στις επιχειρησιακές συμβάσεις εφόσον αυτές γίνονται υπό αυστηρές προϋποθέσεις, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επεσήμανε μάλιστα ότι σε οικονομίες με ιδιαιτερότητες όπως η ελληνική, όπου σε κάθε κλάδο υπάρχουν λίγες μεγάλες επιχειρήσεις και πολλές μικρές, οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και εξασφαλίζουν την εργασιακή ειρήνη.

Αντίθετα, οι πολλές επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να αυξήσουν, αντί να μειώσουν το κόστος εργασίας, και να επιδράσουν έτσι αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα. Επικαλέστηκαν μάλιστα τα στοιχεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις και στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Οι επιθεωρητές της τρόικα επιφυλάχθηκαν να μελετήσουν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και θα υπάρξει νέα συνάντηση όπου το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου.

Αν το 2010 ήταν έτος μεταρρύθμισης του κλάδου των συντάξεων, το 2011 είναι έτος του κλάδου υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Από την αναδιάρθρωση αυτή η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη προσβλέπει στην εξοικονόμηση 2,6 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος είναι η εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ από τη μείωση της δαπάνης υγείας όπως και 600 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι πέντε άξονες πολιτικής του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το 2011 είναι οι εξής:

1. Η εξυγίανση των ασφαλιστικών ταμείων καθώς και η εξοικονόμηση πόρων.
2. Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σε συνάρτηση με τη διατήρηση θέσεων εργασίας όπως και η δημιουργία οδικού χάρτη για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων
3. Στοχευόμενες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης
4. Πολιτικές κοινωνικής ένταξης και προστασίας
5. Πολιτικές αναβάθμισης υποδομών καθώς και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα τους.