Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Δανάη Χέλμη, συνεργάτη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, αναχώρησε σήμερα για τον Ισημερινό, όπου θα συμμετάσχει στη 16η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα πάρει μέρος επίσης στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας που θα προηγηθεί, θα παραβρεθεί σε εκδηλώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισημερινού και θα έχει διμερείς συναντήσεις με πολλά κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα.

Η συνάντηση έχει θέμα «Ο ρόλος των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, που προκαλεί κρίσεις, πολέμους και την άνοδο φασιστικών και αντιδραστικών δυνάμεων. Για τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού, την εθνική και κοινωνική χειραφέτηση, τον σοσιαλισμό» και θα πραγματοποιηθεί από 13-15 Νοέμβρη στο Γκουαγιακίλ του Ισημερινού.

Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου του ΚΚΕ, το Γκουαγιακίλ είναι μια βιομηχανική πόλη, με μεγάλη συμβολική σημασία για το εργατικό κίνημα της χώρας, καθώς στις 15 Νοέμβρη του 1922 σημειώθηκε μια ιδιαίτερα αιματηρή καταστολή γενικής απεργίας. Το χτύπημα της εργατικής κινητοποίησης από τον στρατό και την αστυνομία οδήγησε στη σφαγή χιλιάδων εργατών απεργών, η οποία έμεινε γνωστή ως «οι σταυροί πάνω από το νερό» και κάθε χρόνο διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους νεκρούς απεργούς.

Οι διεθνείς συναντήσεις κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων ξεκίνησαν το 1999 με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και έχουν καθιερωθεί ως σημαντικό γεγονός για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Οι ετήσιες Διεθνείς Συναντήσεις τα πρώτα επτά χρόνια φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα και συνεχίστηκαν σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη. Φέτος, είναι η δεύτερη φορά που η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων πραγματοποιείται στην αμερικανική ήπειρο.