Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουμε με ομοψυχία και ψυχραιμία τις τουρκικές προκλήσεις, προκειμένου να μην παρασυρθούμε σε γνωστές τακτικές κλιμάκωσης της έντασης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε ομιλία του στην κυπριακή Βουλή, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τις κοινές τους δηλώσεις.

Η Ελλάδα ολόκληρη στηρίζει τη Δημοκρατία της Κύπρου, δεν το επιβάλλει μόνο το συμφέρον μας, το επιλέγει και η ψυχή μας, τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, σημείωσε πως η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί αναγκαίο συστατικό στοιχείο της ενταξιακής της διαδικασίας.

Ο κ. Σαμαράς έκανε επίσης λόγο για παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, καταδικάζοντας παράλληλα απερίφραστα τις τουρκικές προκλήσεις.

Μίλησε επίσης για τα οφέλη της Κύπρου από τον θαλάσσιο πλούτο της, τα οποία «θα κατανεμηθούν σε όλους τους πολίτες», όπως σημείωσε, για να προσθέσει ότι «η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου αναβαθμίζεται συνεχώς»

«Η επανάληψη του διακοινοτικού διαλόγου δεν είναι δυνατή υπό συνθήκες διαρκών προκλήσεων και σε αυτό είναι ενωμένες οι φωνές όλων μας», ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση που πλήττει τις δύο χώρες, σημειώνοντας πως «τα δύσκολα είναι πίσω μας» και ότι «η κρίση θα περάσει και στην Κύπρο και στην Ελλάδα».