Τη λήψη συντονισμένων μέτρων αντιμετώπισης των προκλήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αποφάσισαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Νίκος Αναστασιάδης στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης τους στη Λευκωσία. Όπως διευκρίνισε ο κύπριος πρόεδρος, στις κοινές του δηλώσεις με τον έλληνα πρωθυπουργό, κοινή συνισταμένη των θέσεων της Κύπρου και της Ελλάδας είναι οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης και όχι η πρόκληση νέων εντάσεων. «Δεν μπορεί να αγνοούνται οι προκλήσεις ούτε να επιβραβεύονται», τόνισε, από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς.
«Ελπίζουμε η Τουρκία να αναθεωρήσει τη στάση της επιτρέποντας την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», σημείωσε από τη Λευκωσία ο Αντώνης Σαμαράς.
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον κύπριο πρόεδρο, έκανε λόγο για συνομιλίες σε ώρες κλιμάκωσης της έντασης, οι οποίες «επιβεβαίωσαν την ενότητα που υπάρχει ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο αλλά και τη συναντίληψη μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας».
«Η υποστήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο είναι δεδομένη. Είμαστε στο πλευρό σας», συνέχισε ο κ. σαμαράς, φέρνοντας ως παράδειγμα την εκπροσώπηση της Κύπρου από τον ίδιο προ ημερών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λόγω μιας πρόσκαιρης ασθένειας του κ. Αναστασιάδη. Στο σημείο αυτό, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο πρόσφατο μήνυμα που έστειλε στην Άγκυρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξ ονόματος της Ευρώπης για σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου στα ύδατά της και για τον σεβασμό των δικαιωμάτων της στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
«Στόχος μας είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της Κύπρου με μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. Στηρίζουμε τις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες, στηρίζουμε την κίνηση του κ. Αναστασιάδη για διακοπή των συνομιλιών, μέχρι να σταματήσουν οι προκλήσεις της Τουρκίας. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη στάση της και ότι θα δείξει απτά δείγματα ότι επιθυμεί τον διάλογο για τη λύση και όχι ως πρόσχημα. Η ενότητα του ελληνισμού είναι η πηγή της δύναμής του. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι παράγοντες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στη νοτιανατολική Μεσόγειο. Η Κύπρος είναι το προπύργιο του Ελληνισμού και κλειδί για τη σταθερότητα στην περιοχή», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την Τριμερή που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αίγυπτο και αν θα προχωρήσουν σε οριοθέτηση της ΑΟΖ των τριών κρατών, δήλωσε ότι δεν θέλει να προκαταλάβει το αποτέλεσμα, ωστόσο, είπε ότι θα συζητηθούν όλα τα θέματα. Σημείωσε ότι «η τριμερής συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου και Αιγύπτου συνιστά στρατηγικό κρίκο συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς μας, με στόχο τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Οι συνθήκες είναι ώριμες για να προχωρήσουμε τη συνεργασία. Η Αίγυπτος είναι χώρα τεράστιας επιρροής στην ευρύτερη περιοχή. Θα προωθήσουμε την ευρωπαϊκή στρατηγική για γεωπολιτική συνεργασία και οικονομική ανάπτυξη».
«Κοινή συνισταμένη η αποκλιμάκωση της έντασης»
Από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως κοινή συνισταμένη των θέσεων της Κύπρου και της Ελλάδας είναι οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης και όχι η πρόκληση νέων εντάσεων. Όπως επισήμανε, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον κ. Σαμαρά, όσο και στη συνάντηση που ακολούθησε με τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων, συζητήθηκαν θέματα συντονισμού και λήψης συντονισμένων μέτρων αντιμετώπισης των προκλήσεων της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον κύπριο πρόεδρο, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο αποδεικνύει το «ειλικρινές ενδιαφέρον και τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς το κυπριακό κράτος». Ευχήθηκε επίσης «να συνειδητοποιήσει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά πως «ανάλογες κρίσεις που προκαλούνται αναίτια δεν διασφαλίζουν ουδενός τα δικαιώματα, ιδίως όταν προσχηματικώς γίνονται για τα αυτονόητα».
Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι ο τριμερής διάλογος με την Ελλάδα και την Αίγυπτο δεν στρέφεται εναντίον καμιάς χώρας, αντίθετα, τόνισε, προάγει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.
«Αναχωρούμε για το Κάιρο στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει. Στόχος της συνάντησης είναι να συζητηθούν περαιτέρω τρόποι εμβάθυνσης της τριμερούς συνεργασίας», σημείωσε.