Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Παρασκευή στην Αθήνα η Σύνοδος των Υπουργών των Μεσογειακών χωρών της Ε.Ε (EU-Med7), ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών, με ομιλία του στις 10 το πρωί. Σκοπός της Υπουργικής Συνόδου είναι η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των EU-Med7, που θα διεξαχθεί στα Χανιά τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Την πρόσκληση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Μάλτας απηύθυνε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Μετά το πέρας της πρωινής συνεδρίασης, οι συμμετέχοντες Υπουργοί των επτά κρατών θα παραχωρήσουν κοινές δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης (έχει οριστεί για τις 12:45 μ.μ.).

Στην ατζέντα της Υπουργικής Συνόδου περιλαμβάνονται τα θέματα της διαχείρισης της πανδημίας, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Next Generation EU), της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, του ευρωπαϊκού πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, της μετανάστευσης, της κατάστασης στην Αν. Μεσόγειο, της συνεργασίας με τις χώρες Νότιας Γειτονίας ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο ζήτημα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου. Η Σύνοδος των EU-MED7 θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο Divani Apollon Palace and Thalasso (Βουλιαγμένη) και θα καλυφθεί τηλεοπτικά με pool από την ΕΡΤ.

Η EuroMed7 είναι η ομάδα των κρατών της Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Κύπρου, οι αρχηγοί των οποίων διεξάγουν τακτικές συναντήσεις με σκοπό την αναζήτηση ενός «νέου οράματος» για την Ευρώπη, και την υποστήριξη της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας (το ακρωνύμιο EuroMed 7 παραπέμπει στην ήπειρο Ευρώπη, την Μεσόγειο θάλασσα (Mediterraneum) και τον αριθμό των επτά κρατών μελών της ομάδας αυτής).