Crash test για την κυβέρνηση αναμένεται να αποτελέσει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα εργασιακά, καθώς ήδη αντιπολίτευση και συνδικάτα εκφράζουν έντονες αντιθέσεις δημιουργώντας συγκρουσιακό κλίμα το οποίο αναμένεται προσεχώς να μεταφερθεί και εντός του κοινοβουλίου. Και αυτό γιατί σήμερα αργά το απόγευμα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη βουλή, καθώς με βάση τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό αναμένεται να ξεκινήσει η επεξεργασία του την προσεχή Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια στις 17 Ιουνίου. Επισημαίνεται ότι, στις δύο εβδομάδες που θα μεσολαβήσουν, θα ακολουθήσει όλη η προβλεπόμενη διαδικασία με 4 συνεδριάσεις στις αρμόδιες επιτροπές και δύο στην Ολομέλεια.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Εργασιακό νομοσχέδιο: Οι βασικοί άξονες
Ο εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται έως και δύο ώρες επιπλέον την ημέρα. Ο επιπλέον χρόνος εργασίας θα προκύπτει ύστερα από διευθέτηση με τον εργοδότη, μέσω ατομικής σύμβασης με τον εργαζόμενο, και θα μπορεί να συμψηφίζεται με ρεπό, άδεια ή μειωμένο ωράριο.
Επίσης οι επιτρεπόμενες υπερωρίες αυξάνονται σε 150 ώρες το χρόνο, από 120 ώρες, με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει πως «όσο αυξάνονται οι υπερωρίες θα αυξάνονται και τα χρήματα που θα μπορεί να βάζει ο εργαζόμενος στην τσέπη του».
Καθιερώνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους εργασίας και σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας η 8ωρη ημερήσια, η 40ωρη εβδομαδιαία και η 5θήμερη εργασία.
Ανακοινώθηκε ακόμη ότι συνίσταται νέα Επιθεώρηση Εργασίας ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή, με αυτοτέλεια και χωρίς να υπόκειται σε έλεγχο. Η νέα Επιθεώρηση Εργασίας θα ασκεί τις αρμοδιότητες του ΣΕΠΕ, το οποίο καταργείται. Η επιλογή διοικητή θα γίνεται με ανοικτό διαγωνισμό. Πρόεδρος θα είναι ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ. Με την μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή, η κυβέρνηση παύει να έχει την ευθύνη για τους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους και εργατικές διαφορές.
Παράλληλα θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας για την καταγραφή των ωραρίων απασχόλησης και των αμοιβών. Οι εταιρείες που θα χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάρτα απαλλάσσονται από την ανάγκη υποβολής ΑΠΔ.
Για την τηλεργασία, που θα επιβάλλεται με συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, νομοθετείται το δικαίωμα της αποσύνδεσης, δηλαδή το τέλος της εργασίας μετά τη συμπλήρωση του ωραρίου απασχόλησης και κατά τη διάρκεια των αδειών. Οι τηλεργαζόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους εργαζόμενους εντός των εγκαταστάσεων. Προβλέπεται δικαίωμα πρόσβασης της Επιθεώρησης Εργασίας στα δεδομένα επικοινωνίας της επιχείρησης και του τηλεργαζόμενου για τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου.
Ανατροπές έρχονται και σε ότι αφορά τη συνδικαλιστική δράση, καθώς ο Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε την αλλαγή της νομοθεσίας για να μπορούν να απολύονται συνδικαλιστές λέγοντας πως «η απόλυση μπορεί να είναι για σπουδαίο λόγο». Μάλιστα για την κήρυξη απεργίας απαραίτητη είναι εγγραφή όλων των στοιχείων των εργαζομένων σε ηλεκτρονικό μητρώο, μέσω του οποίου θα πραγματοποιείται ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Απεργιακός «συναγερμός» στις 10 Ιουνίου
Κοινή ημερομηνία για την απεργιακή απάντηση στο εργασιακό νομοσχέδιο, έχει αποφασιστεί σε Δημόσιο όσο και Ιδιωτικό Τομέα, η οποία είναι την προσεχή Πέμπτη στις 10 Ιουνίου. Μάλιστα τόσο η ΓΣΕΕ όσο και η ΑΔΕΔΥ αναφέρουν πως «θα συνεχίσουν τη μάχη ώστε να μην ενταθούν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά τα βάρη των μνημονίων σηκώνουν στην πλάτη τους τώρα και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας». Ήδη η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε ότι μετά την 24ωρη απεργία θα συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ προκειμένου να προγραμματίσει τις επόμενες δράσεις.
Μονομαχία πολιτικών αρχηγών
Το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο εντός της Βουλής με τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης στις 17 Ιουνίου δίνοντας τόνο άτυπης προ ημερησίας συζήτησης και αναβαθμίζοντας τη μάχη αυτή σε σύγκρουση κορυφής.