Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα και τις αποφάσεις που θα λάβουν οι Βρυξέλλες βρίσκεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν ήδη και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο με την έξοδο από το Μνημόνιο και τη νέα επιτήρηση να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης.
Οι αγορές έδειξαν ήδη τις διαθέσεις τους την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα είναι ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα δίχτυ ασφαλείας από την πλευρά των Βρυξελλών ώστε η έξοδος να γίνει ομαλά και χωρίς κλυδωνισμούς. Οι χειρισμοί είναι λεπτοί, ενώ οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να είναι καλά μελετημένες.
Η πρόταση που έπεσε χθες στο τραπέζι έχει να κάνει με το πρόγραμμα προληπτικής στήριξης. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και έθεσε το θέμα της προληπτικής στήριξης.
Το πρόγραμμα θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες ετήσιας διάρκειας και θα τελεί κάτω από την ομπρέλα των Βρυξελλών. Ρόλο σε αυτό θα έχει και το ΔΝΤ. Όχι όμως χρηματοδοτικό αλλά ως τεχνικός σύμβουλος, ενώ η ελληνική οικονομία θα αξιολογείται δύο φορές το χρόνο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες που θα θεσπιστούν θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί. Προς το παρόν η σκέψη για τη χρηματοδότηση του προγράμματος είναι από τα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ. Ωστόσο αυτό δεν είναι βέβαιο.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσανατολίζονται στο δεσμευτικό χαρακτήρα του προγράμματος. Με τον τρόπο αυτό επιθυμούν να σιγουρέψουν ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πάση θυσία…