Οι παραδοσιακά άριστες ελληνοαυστριακές σχέσεις, οι προσπάθειες της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια να αντιμετωπίσει την κρίση και τις επιπτώσεις της, η διεθνής κατάσταση, οι εξελίξεις στην Ευρώπη μπροστά στις προκλήσεις του μέλλοντος, αναμένεται ότι θα είναι μερικά από τα θέματα που θα απασχολήσουν τις συνομιλίες που θα έχει με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης εργασίας στην Αθήνα, την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, 22 και 23 Οκτωβρίου.
Πέρα από τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με τον οποίο τον συνδέει μακρόχρονη και στενή φιλία, ο Αυστριακός Πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως επίσης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
Οι Πρόεδροι της Ελλάδας και της Αυστρίας θα παραστούν το βράδυ της Τετάρτης στα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης με τίτλο «Η Ελληνική Αναγέννηση: Αρχιτεκτονική του Θεοφίλου Χάνσεν» στο «Ιδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη», ενώ το πρωί της Πέμπτης, ο Αυστριακός Πρόεδρος με τη σύζυγό του Μάργκιτ και τη συνοδεία του θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Η έκθεση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη είναι αφιερωμένη στο Θ. Χάνσεν, το Δανο-Αυστριακό εκπρόσωπο της νεοκλασικής και νεοβυζαντινής αρχιτεκτονικής, του οποίου τα κτίρια στη Βιέννη, όπως το Κοινοβούλιο, το Μέγαρο Μουσικής και το Χρηματιστήριο, που τα εμπνεύστηκε από τα αρχαία οικοδομήματα της Ελλάδας, εξακολουθούν να κατέχουν κυρίαρχη θέση στην αυστριακή πρωτεύουσα, ενώ στην Αθήνα ιδιαίτερα η λεγόμενη «Τριλογία» (Πανεπιστήμιο, Ακαδημία και Εθνική Βιβλιοθήκη) καθώς και το Ζάππειο Μέγαρο, είναι γνωστά ως έργα του Χάνσεν.
Στο πλαίσιο της ανταλλαγής επισκέψεων μεταξύ των δύο χωρών σε ανώτατο επίπεδο, ο κ. Παπούλιας είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία τον Ιούλιο του 2008, ανταποδίδοντας εκείνη του κ. Φίσερ στην Ελλάδα το Μάιο του 2007, ενώ αξιοσημείωτο θεωρείται το γεγονός πως ο σημερινός πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το Μάρτιο του 2005, είχε επιλέξει την Αυστρία για την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς.
Τους προέδρους των δύο χωρών συνδέει μακρά και στενή φιλία, ήδη από την εποχή που ο κ. Παπούλιας διατελούσε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και ο κ. Φίσερ πρόεδρος της αυστριακής Βουλής, ενώ τακτική υπήρξε η συνεργασία τους στο παρελθόν για διάφορα διεθνή θέματα, κυρίως το Μεσανατολικό και την υπόθεση του παλαιστινιακού λαού.
Ο Αυστριακός Πρόεδρος, ο οποίος εξελέγη για την πρώτη εξαετή θητεία στο ύπατο αξίωμα στις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο του 2005, γνωρίζει πολύ καλά την Ελλάδα, την οποία είχε επισκεφθεί επανειλημμένα στο παρελθόν είτε ως πρόεδρος της αυστριακής Βουλής είτε ιδιωτικά, όπως έκανε μάλιστα αμέσως και μετά την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα, τον Απρίλιο του 2011.
Στις σχέσεις Αυστρίας – Ελλάδας υπάρχουν έντονα θετικά και συναισθηματικά στοιχεία, καθώς και την εποχή της δικτατορίας πολλοί Ελληνες είχαν καταφύγει στην Αυστρία όπου σπούδασαν ή εργάσθηκαν, ενώ οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αυστρίας στην ΕΕ ολοκληρώθηκαν το Μάρτιο του 1994 επί ελληνικής προεδρίας και χάρη στις δικές της προσπάθειές, για τις οποίες οι Αυστριακοί είναι μέχρι σήμερα ευγνώμονες.
Ο γεννημένος στις 9 Οκτωβρίου 1938 στο Γκρατς συνταγματολόγος και πρώην καθηγητής πανεπιστημίου Χάιντς Φίσερ – γνωστός για τα έντονα φιλελληνικά αισθήματά του και την αγάπη του προς την αρχαία ελληνική γλώσσα και την ελληνική φιλοσοφία – θεωρείται ένας από τους πλέον πεπειραμένους και πλέον αξιόλογους πολιτικούς της Αυστρίας τις τελευταίες δεκαετίες, έχοντας καθιερωθεί ως ο πολιτικός του διαλόγου, της συναίνεσης και των ιδιαίτερα χαμηλών τόνων.