«Τα στοιχήματα που βάζουμε είναι στοιχήματα με την ίδια την Ιστορία» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος πρόσθεσε πως η νίκη για τη διάσωση του Αρχείου ανήκει στους πάνω από 25.000 αγωνιστές και αγωνίστριες που έδωσαν τη μάχη με το χρόνο, μέσα στη λάσπη και στους χιλιάδες που εθελοντικά δούλεψαν στη συνέχεια.
«Η μεγάλη νίκη που κατήγαγε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με τη διάσωση του Ιστορικού του Αρχείου σηματοδοτεί ακόμα πιο καθαρά, πιο έντονα τη μεγάλη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας το ΚΚΕ να συνεχίσει την αγωνιστική πρωτοπόρα πορεία του, μέσα στο διάβα των δεκαετιών, λίγα χρόνια πριν κλείσει τα γενέθλια των 100 χρόνων ανιδιοτελούς, ακατάπαυστης προσφοράς στην εργατική τάξη, στον λαό και τη νεολαία, στην πατρίδα μας, προς τους λαούς όλου του κόσμου. Κυρίως, για τη συνέχιση και τελική δικαίωση όλων των θυσιών και των αγώνων προηγούμενων γενιών, μιας και αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα το πέρασμα από ένα κατώτερο κοινωνικό σύστημα, όπως είναι σήμερα ο καπιταλισμός, σε ένα ανώτερο κοινωνικό σύστημα, το σοσιαλισμό-κομμουνισμό» υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην αποψινή εκδήλωση στον Περισσό για τα 20 χρόνια από τις καταστροφικές πλημμύρες και τον αγώνα διάσωσης του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ.
Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις απαράμιλλες προσπάθειες των μελών και στελεχών του κόμματος που βρέθηκαν τις ώρες της θεομηνίας στο κτίριο της ΚΕ του ΚΚΕ, επισημαίνοντας πως χάρις σε αυτές τις προσπάθειες έγινε δυνατό να σωθεί η γυναίκα που ήταν ουσιαστικά εγκλωβισμένη για ώρες στα κάγκελα της εξωτερικής πύλης. Πρόσθεσε στη συνέχεια πως «δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε συντρόφους όπως τον Διονύση Τζιβρά, τον Λάμπη Σαλασίδη, που από την πρώτη στιγμή, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους, έπεσαν μέσα στα νερά και τη λάσπη για να σώσουν ό,τι μπορούσαν. Τους δεκάδες τεχνικούς, τους οικοδόμους, άλλους συντρόφους όπως τον Βαγγέλη Μπαλαδήμα, που δούλεψαν μερόνυχτα με πείσμα, πρωτοβουλία, εφευρετικότητα, φτιάχνοντας τεχνικές πατέντες για τη λειτουργία του ηλεκτρικού ρεύματος, για την αποκατάσταση των υδραυλικών, για την αποκατάσταση των υποδομών του κόμματος. Χάρη στη γεμάτη αυταπάρνηση δουλειά τους, από τις πρώτες ώρες, δόθηκε η δυνατότητα να λειτουργήσει στοιχειωδώς το κτίριο από τα υπόγεια και πάνω από την επόμενη κιόλας μέρα».
Εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη της ΚΕ του ΚΚΕ σε όλους εκείνους που ανεξαρτήτως κόμματος συνέβαλαν στη διάσωση του Αρχείου, καθώς και στους ειδικούς επιστήμονες Γιάννη Καλοπίση, με τις πρωτοποριακές του προτάσεις, Ρένο Σαρτόριους, Ράτκα Ντομπρόβσκα, Πέτρα Ζεέμαν, Βασίλη Παλτίκογλου και το Επιτελείο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, των Αρχείων της Βουλής, τον Αντώνη Γκλίνο και τους συνεργάτες του από το υπουργείο Πολιτισμού, τον Κώστα Χούλη, καθηγητή από το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τους καθηγητές Σκουληκίδη Θόδωρο, Κέκκο Δημήτρη, Ξανθόπουλο Θεμιστοκλή, Μωροπούλου Τόνια, το Πανεπιστήμιο Πάτρας, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, την Τούλα Καφίρη, τη Θάλεια Νταλούκα, συντηρήτρια, τον Σπύρο, Νίκο και Λευκή Δημουλά, που προσέφεραν τα ψυγεία «Καλυψώ» για την κατάψυξη για ένα διάστημα μέρους του αρχειακού υλικού και την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την άντληση του νερού.
«Ιδιαίτερα επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους δεκάδες καλλιτέχνες που βοήθησαν με τις συναυλίες αλληλεγγύης τους να γίνει γνωστό το θέμα στο πανελλήνιο και να ενισχυθεί αποφασιστικά αυτή η προσπάθεια. Τον Μίκη Θεοδωράκη, τη Μαρία Φαραντούρη, τον Μανώλη Μητσιά, τον Βασίλη Λέκκα, τη Μαρίζα Κωχ, τη Νένα Βενετσάνου, τη Γιώτα Βέη, την Μπέτυ Βαλάση, την Αιμιλία Υψηλάντη και τόσους άλλους» πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι το Ιστορικό Αρχείο του κόμματος είναι ένα από τα πιο σημαντικά αρχεία στην Ελλάδα, και υπογράμμισε ότι κάθε μία από τις χιλιάδες σελίδες του Αρχείου είναι γραμμένη με αγώνα και αίμα.
Σημείωσε ότι «η διαδικασία συντήρησης που ακολουθήθηκε είναι πανευρωπαϊκά αποδεκτή».
Αναφέρθηκε, επίσης, στο πρωτόγνωρο της διαδικασίας, καθώς έπρεπε να διασωθούν εκτός των βιβλίων και πίνακες, ταινίες και κυρίως υλικό εγγράφων, μικρών σημειωμάτων γραμμένων με μολύβι και στυλό διαρκείας, χαρτί δηλαδή που μπορούσε να είχε καταστραφεί τελείως.
Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι το επόμενο στάδιο της επεξεργασίας του Αρχείου είναι η ηλεκτρονική αρχειοθέτηση σε τράπεζα πληροφοριών, ενώ πρόσθεσε ότι ήδη ένα σημαντικό μέρος του Αρχείου βρίσκεται στη διάθεση των μελετητών στο Ίδρυμα «Χαρίλαος Φλωράκης».
«Όλη η διαδικασία διάσωσης του Αρχείου απέδειξε τη δύναμη του συνειδητοποιημένου ανθρώπου, της συλλογικότητας στην υπερνίκηση αντικειμενικών δυσκολιών, όταν ο στόχος αντλεί το ρεαλισμό του από τις νομοτέλειες της κοινωνικής προόδου» είπε ο κ. Κουτσούμπας, τονίζοντας την πολιτική σημασία της διάσωσης του Αρχείου, καθώς μέσω της αξιοποίησής του στην επιστημονική μελέτη και έρευνα πτυχών της ελληνικής ιστορίας και πραγματικότητας θα βρουν «την επιστημονική απάντηση που τους αρμόζει οι διάφοροι παραχαράκτες της πραγματικής Ιστορίας, οι αρνητές της ιστορικής αλήθειας, οι ρεβανσιστές πλέον νικητές που θέλουν να γράψουν την Ιστορία με τα ψεύτικα μολύβια της εκμεταλλεύτριας τάξης, όλοι όσοι θέλουν να ξαναγράψουν την Ιστορία με την παραχάραξη, με την ανιστόρητη πλέον ταύτιση του φασισμού με τον κομμουνισμό, δίνοντας και με αυτόν τον τρόπο συγχωροχάρτι στα εγκληματικά τέρατα της Ιστορίας που πατάνε πάνω σε αυτά για να ξανασηκώσουν κεφάλι στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τη δύναμη της οργάνωσης, το ΚΚΕ θα μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσβάστακτες οικονομικές δυσκολίες που το ανάγκασαν, μεταξύ άλλων, να αναστείλει και τις εργασίες για το κτίριο που θα στέγαζε το αρχείο του.
«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με αφορμή και αφετηρία την 95η επέτειο από την ίδρυση του Κόμματος πέρσι, κήρυξε την έναρξη της προετοιμασίας για το γιορτασμό των 100 χρόνων του κόμματος το 2018, με στόχο τη διάδοση του Προγράμματος του Κόμματος για το σοσιαλισμό, την αποκάλυψη της σήψης και της σύγχρονης βαρβαρότητας του καπιταλισμού, ιδιαίτερα το ιδεολογικό – πολιτικό και οργανωτικό ατσάλωμα του ΚΚΕ και της νεολαίας του, της ΚΝΕ, ως κόμματος της επαναστατικής ανατροπής» επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας, καταλήγοντας: «είμαστε πεισμένοι ότι η μάχη για τη σωτηρία των αρχείων του κόμματος που κερδήθηκε, χάρη στη συνεισφορά και ανιδιοτελή προσφορά όλων, συμβολίζει ταυτόχρονα την ακλόνητη πεποίθηση, την ακλόνητη απόφαση, να φτάσουμε έως το τέλος του στόχου μας, του λόγου ύπαρξής μας ως πρωτοπορίας της εργατικής τάξης, του λαού μας».
Η εκδήλωσε ολοκληρώθηκε με την προβολή ντοκιμαντέρ από τις καταστροφικές πλημμύρες του 1994 και τη διάσωση του Αρχείου του ΚΚΕ.