Με την ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι έχει συμπαγή πλειοψηφία απέναντι στην τρόικα, τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, Προκόπης Παυλόπουλος. Με την κίνηση αυτή, σημειώνει ο κ. Παυλόπουλος η κυβέρνηση «δείχνει ότι εκπροσωπεί την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και επιπλέον ότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση έχει τη δυνατότητα να δράσει και μονομερώς».
Ερωτηθείς για την απόφαση του πρωθυπουργού να ορίσει ως αντικαταστάτη του στη συζήτηση τον υπουργό υγείας Μάκη Βορίδη, ο κ. Παυλόπουλος υπογραμμίζει: «Ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να μετάσχει στη συζήτηση, δεδομένου ότι βρίσκεται εκτός Ελλάδος. Δεύτερον, το ποιον επιλέγει ο πρωθυπουργός για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση είναι καθαρά δικό του θέμα. Είναι καθαρά θέμα δικής του επιλογής, δεν σηματοδοτεί τίποτε παραπάνω. Ο πρωθυπουργός έκρινε ότι ο κ. Βορίδης ήταν ο καταλληλότερος την περίοδο αυτή για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση».
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο βουλευτής της ΝΔ τονίζει: «Γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση και αυτό είναι απάντηση σε εκείνους που λένε ότι δεν διαπραγματεύεται η κυβέρνηση. Κάθε άλλο, το βλέπετε. Αυτό διαφοροποιεί την κυβέρνηση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου που όχι μόνο δεν διαπραγματεύτηκαν ποτέ απολύτως τίποτε, αλλά αποδέχθηκαν τις δεσμεύσεις που είχε επιβάλει η τρόικα την εποχή εκείνη, τις μνημονιακές, και μάλιστα με υπουργούς οι οποίοι ομολογούν πως δεν διάβασαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν και με τις οποίες δέσμευσαν και τον ελληνικό λαό και τις επόμενες κυβερνήσεις, όπως τη σημερινή».
Απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παυλόπουλος τονίζει ότι «δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας για αλλότριους σκοπούς. Το έχω πει επανειλημμένα με όλο τον σεβασμό προς την αξιωματική αντιπολίτευση: Δεν επιτρέπεται να παίζουμε με τους θεσμούς. Έχει κι άλλες ευκαιρίες η αξιωματική αντιπολίτευση να προκαλέσει εκλογές ή να οδηγηθούμε σε εκλογές, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το παράδειγμα του Γ. Παπανδρέου το 2009 και η τακτική που ακολούθησε τότε είναι προς αποφυγή και όχι παράδειγμα προς μίμηση».