Η ενεργοποίηση της επικυρωμένης από τη Βουλή, αλλά ανενεργούς συμφωνίας του 2001 μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για θέματα Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η ανταλλαγή εμπειριών στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγραμματισμού για την ενίσχυση του εθνικού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων συμπεριλαμβάνονται στους στόχους της επίσκεψης στη Μόσχα αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, σύμφωνα με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Στην Ελλάδα έχουμε ως άμεση προτεραιότητα, και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, να δημιουργήσουμε έναν εθνικό μηχανισμό, που να μπορεί να είναι αποτελεσματικός και να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, η οποία μας φέρνει όλο και πιο κοντά σε καταστάσεις, που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Και η Ρωσία έχει μια τεράστια εμπειρία τουλάχιστον τριάντα ετών στα ζητήματα πολιτικής προστασίας και νομίζω πάει πάρα πολύ καλά στις κοινές μας επιτροπές η ανταλλαγή απόψεων για τις δομές, για την οργάνωση, για τα δόγματα, πολλές φορές, αντιμετώπισης πολλών και διαφορετικών κινδύνων», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος συμμετείχε σήμερα ως προσκεκλημένος της ρωσικής πλευράς στα εγκαίνια τη διεθνούς έκθεσης «Ολοκληρωμένη Ασφάλεια 2021» και χθες συναντήθηκε με τον ομόλογό του Αλεξάντρ Τσουπριάν, αναπληρωτή υπουργό Εκτάκτων Καταστάσεων.
Μερικά από τα αποτελέσματα του διμερούς διαλόγου είναι η απόφαση να υπάρξει τις επόμενες ημέρες άμεση διασύνδεση του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων με το «εμβληματικό», όπως το χαρακτήρισε ο Ν. Χαρδαλιάς, κέντρο της ρωσικής EMERCOM, καθώς και η συνέχιση της καθιερωμένης συνεργασίας με την μίσθωση μεσαίου τύπου ρωσικών πυροσβεστικών ελικοπτέρων για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, κατά την οποία θα δοκιμαστεί επιχειρησιακά και το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev-200.
«Και στον τομέα της πρόβλεψης καταστροφών και στον τομέα της παρακολούθησης για μας η Ρωσία είναι πάντα ένας πολύτιμος συνεργάτης, πόσο μάλλον, που έχουμε και ζητήματα συνολικής στρατηγικής και στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου, όπου συμμετέχουμε και οι δύο χώρες», επεσήμανε ο Ν. Χαρδαλιάς, ο οποίος μεταξύ άλλων επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Σ. Τσιόδρας είχε τηλεφωνικές διαβουλεύσεις με την επικεφαλής της αρμόδιας ρωσικής υπηρεσίας για την παρακολούθηση του κορονοϊού ‘Αννα Ποπόβα.
Η συνομιλία των επικεφαλής εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Ρωσίας για την πανδημία εντάσσεται «στο πλαίσιο των διμερών επαφών, που γίνονται και στο ζήτημα της δημόσιας υγείας, αλλά και των υπηρεσιών μας, έτσι ώστε να γνωρίζει και η ρωσική ομοσπονδιακή κυβέρνηση ποια είναι τα δεδομένα, ποιες είναι οι διαδικασίες, που χρειάζονται, ώστε να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φορά ότι στην Ελλάδα όλοι οι μηχανισμοί θα λειτουργήσουν προς προάσπιση της δημόσιας υγείας και αυτών, που θα έρθουν και αυτών, που θα παραμείνουν και μετά την τουριστική περίοδο», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος συζήτησε με τη ρωσική πλευρά κυρίως «τα θέματα αντιμετώπισης του κορονοϊού και της γενικά αποδεκτής σε όλη την Ευρώπη, και εδώ στη Ρωσία, πολύ καλής δουλειάς, που κάναμε και στο επίπεδο της ιχνηλάτησης και στο επίπεδο της ανίχνευσης επαφών και στο επίπεδο της στεγανοποίησης των κύκλων της πανδημίας στην Ελλάδα».