Σε επιχείρηση αντιστροφής του κλίματος μετά τους διαλυτικούς για την κοινωνία και βασανιστικούς μήνες της πανδημίας επιδίδεται η κυβέρνηση, καθώς προσπαθεί μέσα στο Μάιο να συνδέσει χρονικά το τέλος της υγειονομικής κρίσης με την αρχή των μεταρρυθμίσεων, δίνοντας ώθηση στην χώρα και ελπίδα στους πολίτες ότι η μετά-covid εποχή μπορεί τελικά να εξελιχθεί σε μία μεγάλη ευκαιρία για αυτό που ονομάζει η κυβέρνηση «νέα Ελλάδα».

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Για το λόγο αυτό, ήδη τους προηγούμενους μήνες σε ένα παράλληλο πλαίσιο, κυβερνητικά στελέχη εργάζονταν για να τοποθετηθούν οι «σπόροι» που «ανθίζοντας» θα μπορέσουν να δημιουργήσουν τη βάση για την αναπτυξιακή τροχιά που έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ η Ελλάδα.

Δύο παράγοντες που φέρνουν χαμόγελα στο Μαξίμου

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει στραμμένο το βλέμμα στο επιδημιολογικό αποτύπωμα της χώρας και στις πιθανές «παρενέργειες» που μπορεί να εμφανιστούν από την σταδιακή άρση του lockdown με ορίζοντα την 15η Μαΐου, όπου το άνοιγμα του Τουρισμού συνεπάγεται και οριστική απαλλαγή από τα περιοριστικά μέτρα. Το Μαξίμου έχει δύο λόγους να βλέπει θετικά την πορεία της υγειονομικής κρίσης: α) Το ιικό φορτίο μειώνεται και β) οι εμβολιασμοί αυξάνονται.

Οι δύο αυτοί σημαντικοί λόγοι επιτρέπουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο να αισιοδοξεί, καθώς εκτιμά ότι προς το τέλος του Μαΐου το μέτωπο της πανδημίας θα είναι διαχειρίσιμο, δεδομένου ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες ήδη δείχνουν ότι υποχωρούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργούν πλέον σε 7μερη βάση και έως τις 12 τα μεσάνυχτα, αυξάνοντας τον αριθμό των πολιτών που θα εμβολιάζονται σε εβδομαδιαία βάση, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσουμε στο λεγόμενο τείχος ανοσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Πρόσω ολοταχώς για μεταρρυθμίσεις

Παράλληλα, στο πολιτικό μέτωπο η κυβέρνηση προχωρά σε παρεμβάσεις, προκειμένου να ανοίξει ο κύκλος της γρήγορης ανάκαμψης. Για το λόγο αυτό, κρίσιμα νομοσχέδια – με πρώτα τα εργασιακά- αναμένεται να τεθούν άμεσα σε δημόσια διαβούλευση και ψήφιση στη βουλή, ενώ σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκεται πάντα το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, καθώς η πρόκληση για τη συνέχιση των υψηλών επιδόσεων και τη μέγιστη απορρόφηση και αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι τεράστια.

Και αυτό γιατί, το σχέδιο περιλαμβάνει εμβληματικά έργα και μεταρρυθμίσεις, όπως η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός, η ηλεκτροκίνηση, η κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού.

Την ίδια ώρα, το πρωθυπουργικό επιτελείο καλείται να λύσει μια σειρά από δύσκολες εξισώσεις, καθώς τα ζητήματα που ανοίγει αναμένεται να ανεβάσουν κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο, με πρώτη την εργασιακή μεταρρύθμιση και στη συνέχεια το νομοσχέδιο για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στις επικουρικές συντάξεις, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αλλά και δράσεις με αναπτυξιακή χροιά στη δημόσια υγεία, την παιδεία και την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης.