Το Καταφύγιο Γυναικών Θυμάτων Βίας και Trafficking του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης επισκέφθηκε σήμερα Μεγάλη Πέμπτη (29/4) η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Την κ. Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε στη δομή η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η υφυπουργός μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας περιηγήθηκαν από την προϊσταμένη της δομής, Άννα Μαμάη, στον περιβάλλοντα χώρο, όπου ζουν με απόλυτη ασφάλεια και ψυχοκοινωνική υποστήριξη γυναίκες που έχουν υποστεί βία και κακοποίηση, μαζί με τα παιδιά τους.

Το Καταφύγιο σήμερα φιλοξενεί 15 γυναίκες με παιδιά, παρέχει στέγη, τροφή, υλική βοήθεια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ εξειδικευμένοι κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη και εργασιακή συμβουλευτική για την ενσωμάτωση των γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και την υποστήριξή τους, μετά την αποχώρησή τους. Επίσης, γίνονται μαθήματα ελληνικής γλώσσας, αλλά και ενισχυτική διδασκαλία των παιδιών-μαθητών, τα οποία φοιτούν στα σχολεία της περιοχής. Η τοποθεσία του Καταφυγίου παραμένει μυστική, καθώς πολλοί από τους φιλοξενούμενους έχουν διαφύγει από το σπίτι τους ή έχουν πέσει θύματα trafficking».

Ο ξενώνας λειτουργεί από το 2015 και έχει φιλοξενήσει συνολικά πάνω από 600 ωφελούμενες. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με την υφυπουργό Εργασίας συνομίλησαν με τις γυναίκες που φιλοξενούνται στη δομή για την καθημερινότητά τους εκεί, αλλά και για την κοινωνική και εργασιακή αποκατάστασή τους.

Μετά από πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι φιλοξενούμενες ενισχύονται περισσότερο από την πολιτεία, καθώς πλέον λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αλλά και είναι δικαιούχοι του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία», το οποίο διασφαλίζει ενοίκιο, λειτουργικά έξοδα και καλύπτει το μισθό και τις εισφορές τους.

Η κ. Μιχαηλίδου επισκέφθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το βρεφονηπιακό σταθμό της δομής, το μοναδικό που λειτουργεί σε ξενώνα φιλοξενίας.

Μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: «Καμία γυναίκα δεν πρέπει να περνάει μόνη της αυτό το μαρτύριο. Ειδικά, στις συνθήκες πανδημίας, που ζούμε, τα περιστατικά κακοποίησης, όπως η ενδοοικογενειακή βία, παρουσιάζουν αυξητική τάση, δεδομένου ότι η καραντίνα λειτουργεί ως πρόσφορο έδαφος εκδήλωσής τους.

Δημιουργείται έτσι μία ανυπόφορη κατάσταση τόσο για την ίδια τη σύζυγο και μητέρα όσο και για τα παιδιά της, που κληρονομούν ένα βάρος, που δεν τους ανήκει, ένα δυσβάσταχτο φορτίο, ο απόηχος του οποίου θα επηρεάσει αρνητικά και το δικό τους μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, η προσφορά του ξενώνα και των φροντιστών είναι πολύτιμη, γιατί σας αγκαλιάζει την κάθε μια σας ξεχωριστά, προσφέροντας συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, δημιουργική απασχόληση των παιδιών σας και εξατομικευμένα σχέδια δράσης για μια δυναμική επιστροφή στη ζωή.

Πολλά έχουν ήδη γίνει στη χώρα μας για την εξάλειψη των αρνητικών στερεοτύπων σε βάρος των γυναικών και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και πολλά ακόμη μένει να γίνουν. Το παράδειγμα αυτού του φορέα μας κάνει αισιόδοξους. Είμαι εδώ, για να σας ακούσω και για να σας πω ότι σε αυτόν το δύσκολο αγώνα, που δίνετε, από τον οποίο είμαι βέβαιη ότι θα βγείτε νικήτριες, θα είμαι δίπλα σας».

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σημείωσε: «η πανδημία ανέδειξε ακόμα περισσότερο τις ανισότητες της κοινωνίας μας, θέτοντας τις πιο ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Διαπιστώσαμε μία εξαιρετικά ανησυχητική αύξηση στις αναφορές περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Γνωρίζουμε ότι αρκετές γυναίκες δεν φεύγουν από το σπίτι τους, λόγω και της οικονομικής τους εξάρτησης από τους κακοποιητικούς συντρόφους τους. Ακριβώς γι’ αυτό δείχνουμε ως πολιτεία έμπρακτα τη στήριξή μας και συμβάλλουμε στην οικονομική ανεξαρτησία και ψυχολογική ενίσχυση των γυναικών που διαμένουν σε ξενώνες φιλοξενίας.

Πέραν από ψυχοκοινωνική στήριξη, τις ενισχύουμε και οικονομικά, ώστε να μπορέσουν να επανενταχθούν σε κοινωνία και οικονομία. Από τον Δεκέμβριο του 2020, με τη λήψη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και με την ένταξή τους στο πρόγραμμα “Στέγαση και Εργασία” έχουν αρχίσει ήδη και αποκτούν το δικό τους σπίτι, οικονομική βοήθεια για τα άμεσα έξοδά τους, επαγγελματική κατάρτιση και επιδοτούμενη εργασία.

Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να υποστηρίξουμε και να ενισχύσουμε τις γυναίκες αυτές, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι όλες οι αποφάσεις που επηρεάζουν ουσιαστικά την καθημερινότητα και το μέλλον τους λαμβάνονται από τις ίδιες. Είμαστε δίπλα σε αυτές τις γυναίκες, σε αυτές τις μητέρες, που έχουν τόσο ταλαιπωρηθεί, για να κάνουν μία νέα αρχή με τη στήριξη και ενδυνάμωση που χρειάζονται».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τo Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (E.K.K.A.), εποπτευόμενο από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, παρέχει άμεση κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα και οικογένειες που περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και, κυρίως, όταν αντιμετωπίζουν βία ή/και κακοποίηση.



Με το εξειδικευμένο προσωπικό, που στελεχώνει τις υπηρεσίες του, συνδράμει στην προστασία και στην υποστήριξη των θυμάτων βίας με τη λειτουργία δύο τηλεφωνικών γραμμών, που λειτουργούν σε 24ωρη βάση (Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας «197» και Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας «1107»), των Κέντρων Κοινωνικής Στήριξης σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, των Καταφυγίων Επείγουσας και Βραχυπρόθεσμης Φιλοξενίας για γυναίκες θύματα βίας – μόνες ή με τα παιδιά τους – σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς και με τους ξενώνες για ανθρώπους σε επισφάλεια στέγης στην Αττική.

Η Τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας «197» του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι στη διάθεση κάθε πολίτη που αντιμετωπίζει μία κατάσταση ανάγκης, καθημερινά όλο το 24ωρο και η κλήση είναι δωρεάν.