Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων» στην Ολομέλεια.

Δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, ήδη, έχουν δηλώσει ότι ψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις και επιφυλάξεις σε άρθρα του νομοσχεδίου και ιδίως αυτά που αναφέρονται στη δημιουργία δύο ειδικών κλάδων δικαστικών υπαλλήλων, τον κλάδο Επικουρίας και Τεκμηρίωσης και τον κλάδο Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων.

Ωστόσο, οι προσδοκίες για επικράτηση κλίματος ευρείας συναίνεσης που αναμενόταν σε μεγάλο μέρος της συζήτησης του νομοσχεδίου, δεν επαληθεύονται, εξαιτίας σειράς τροπολογιών που κατατέθηκαν. Μεταξύ αυτών, η τροπολογία Χατζηδάκη για τη σύμπραξη του e-ΕΦΚΑ με πιστοποιημένους επαγγελματίες για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων. Τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης πυροδοτεί και η τροπολογία που επιτρέπει τον ορισμό επί τιμή ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού ως προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Στην Ολομέλεια ολοκληρώθηκαν, πριν από λίγο, οι βασικές εισηγήσεις επί της αρχής του νομοσχεδίου.

«Μετά από 21 χρόνια, επικαιροποιείται ο Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων με πνεύμα καινοτομίας, μεταρρυθμίσεων και ποιοτικών παρεμβάσεων», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει άμεσα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα και βελτιώνει το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης. Επίσης, είπε ότι ο Κώδικας έρχεται να αναβαθμίσει συνολικά την εξέλιξη των δικαστικών υπαλλήλων και εισάγει νέα σύγχρονα κριτήρια αξιολόγησής τους, ενώ η επιλογή των προϊσταμένων θα γίνεται με μοριοδότηση.

«Ψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο διότι απηχεί, σε μεγάλο κομμάτι, τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ και διότι έχει τη στήριξη των δικαστικών υπαλλήλων», τόνισε ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, αλλά επισήμανε ότι παραμένει το πρόβλημα της μεγάλης υποστελέχωσης στη δικαιοσύνη και άσκησε έντονη κριτική στις διατάξεις που προβλέπουν τη δημιουργία των δύο νέων κλάδων δικαστικών υπαλλήλων, τον κλάδο Επικουρίας και Τεκμηρίωσης και τον κλάδο Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων.

«Είμαστε θετικοί να διαμορφωθούν οι συνθήκες στήριξης της δικαιοσύνης και θετικοί σε διατάξεις που βοηθούν στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης», υπογράμμισε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου. Η βουλευτής υποστήριξε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για τις αρμοδιότητες των δύο ειδικών κλάδων στα δικαστήρια, τον κλάδο Επικουρίας και Τεκμηρίωσης των δικαστών και των κλάδο Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων.

«Στόχος των διατάξεων είναι να καταστεί η δικαιοσύνη περισσότερο φιλική στους επιχειρηματικούς ομίλους», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα και πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να μη βρεθεί ούτε πετραδάκι στον δρόμο των επενδυτών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους».

«Δεν αμφισβητούμε τις καλές προθέσεις σας στο νομοσχέδιο», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: «Αλλά νομοθετείτε μια ενδιάμεση κατηγορία υπαλλήλων, ανάμεσα στους δικαστές και τους δικαστικούς υπαλλήλους, που ουσιαστικά πρόκειται για βοηθούς των δικαστών, την ώρα που πρέπει να δείτε τις μεγάλες ελλείψεις στις γραμματείες των δικαστηρίων, τα μεγάλα οργανικά κενά, τις ελλείψεις σε υπαλλήλους, σε υλικοτεχνική υποδομή με συνέπεια την υπολειτουργία της δικαιοσύνης».

Στις «ελλείψεις» και τα «λάθη» του νομοσχεδίου, αναφέρθηκε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου. H βουλευτής δήλωσε, εν μέρει, σύμφωνη με τη διαπίστωση του Σπ. Λάππα (ΣΥΡΙΖΑ) που σημείωσε πως «εδώ το σπίτι δεν έχει σκεπή, και το υπουργείο ασχολείται με την επίπλωση», επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δικαστήρια όπου οι υπάλληλοι είναι οι μισοί από τους δικαστές, για να καταδείξει τις ελλείψεις σε υπαλλήλους και σε υλικοτεχνική υποδομή.