Δύσκολες αποφάσεις, σε δύσκολες συνθήκες. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε το τοπίο πως θα προχωρήσει “αταλάντευτα”… και στα επόμενα μέτρα λιτότητας. Και όλα αυτά λίγες ήμερες πριν από το νέο τσεκ απ της οικονομίας από την τρόικα.

Φρόντισε μάλιστα να το πει απλά και σταράτα στους ξένους δημοσιογράφους, που όσο να ‘ναι επηρεάζουν με τα γραπτά τους οίκους και αγορές:

«Μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχουμε μειώσει το έλλειμμα κατά τουλάχιστον 5,5%. Ελπίζουμε και περισσότερο… Ανεξαρτήτως των αναθεωρημένων στοιχείων από τη Eurostat τα οποία θα δοθούν την επόμενη εβδομάδα, δεν αλλάζει το γεγονός ότι έχουμε τηρήσει την υπόσχεσή μας με μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή κατά 5,5% του ΑΕΠ μέσα σε ένα έτος μόλις» Οι δηλώσεις Παπανδρέου δεν σηκώνουν πυρομανία!

Στο σκληρό παζάρι της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της Τρόικα… που καταφτάνουν τη Δευτέρα στην Αθήνα… μπαίνουν και νέα μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων. Οι δανειστές πιέζουν για “λουκέτο” σε ζημιογόνες …κρατικές και δημοτικές επιχειρήσεις νέες περικοπές σε υπερωρίες και επιδόματα, διακοπές συμβάσεων αλλά και μετατάξεις εργαζομένων σε δημόσιο, δήμους και ΔΕΚΟ.

Στην κυβέρνηση επισήμως «ξορκίζουν» το ενδεχόμενο απολύσεων. Ακούγονται όμως ήδη και άλλες απόψεις. Ακόμα και οι ίδιοι υπουργοί δεν συμφωνούν μεταξύ τους…

Ο προϋπολογισμός κινείται πλέον εκτός στόχων … και «ρυθμιστής» των εξελίξεων αποδεικνύεται η Eurostat , που την ερχόμενη Δευτέρα θα ανακοινώσει το τελικό ύψος του δημοσίου ελλείμματος.

Από ότι φαίνεται πάνω από 4,5 δισ.  ευρώ, σε μέτρα, θα στοιχίσει στους φορολογούμενους η αστοχία της κυβέρνησης στον υπολογισμό του ελλείμματος για το 2009. Και το επιπλέον βάρος θα βουλιάξει ακόμα πιο βαθιά τον προϋπολογισμό που ήδη παλεύει με την μαύρη τρυπά των εσόδων… κοντά στα 2 δισ. ευρώ, δυόμιση μήνες πριν κλείσει η χρόνια!

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την έκταση των μέτρων θα ξεκινήσουν την Δευτέρα και θα αποτυπωθούν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου.

Οι τελικές αποφάσεις για τα νέα θα αποτυπωθούν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα καταθέσει την Τετάρτη στη Βουλή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.