Την ανάγκη ύπαρξης εθνικής συνεννόησης σε σχέση με το υπό διαπραγμάτευση ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο, «σε μια κρίσιμη στιγμή για το αύριο του τόπου, αλλά και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων σήμερα στο κτίριο Κεράνη.
Ο υπουργός πήρε την πρωτοβουλία να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων σχετικά με τις θέσεις της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση. Στη συζήτηση συμμετείχαν από την ηγεσία του υπουργείου ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης και ο διοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου, Μάρκος Καραβίας. Επίσης, πήραν μέρος οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Λαμπρόπουλος, του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, και της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας και η εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ25, Ευαγγελία Αμπάζη.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, χαρακτήρισε τη διαμόρφωση του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου «ιδιαίτερα σημαντικό και κρίσιμο ζήτημα». «Οι νέες προκλήσεις που μας περιμένουν έχουν έναν κοινό παρονομαστή, την ανάγκη ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πλαισίου ασύλου, ώστε να μην αντιμετωπίζουμε τα κράτη πρώτης υποδοχής δυσανάλογο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης».
Ο κ. Μηταράκης παρουσίασε στους εκπροσώπους των κομμάτων τις κύριες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, όπως την ανάγκη θέσπισης ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος με ισόποση κατανομή της ευθύνης μεταξύ των κρατών-μελών, δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών, ενίσχυσης της εξωτερικής διάστασης με συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης και την αποτελεσματική προστασία των συνόρων. «Σε αυτές τις θέσεις», κατέληξε ο υπουργός, «επιζητούμε την εθνική συνεννόηση και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, σε μια κρίσιμη στιγμή για το “αύριο” του τόπου, αλλά και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Λαμπρόπουλος, χαρακτήρισε «αξιέπαινη» την πρωτοβουλία του υπουργείου να οργανώσει τη συγκεκριμένη συζήτηση, «διότι το μεταναστευτικό είναι εθνικό πρόβλημα και ως τέτοιο θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όλα τα κόμματα μαζί ενωμένα».
Την ανάγκη πλήρους εφαρμογής «ενός υποχρεωτικού μηχανισμού μετεγκαταστάσεων και διαχείρισης του προσφυγικού από την Ευρώπη, με κοινή πολιτική για το άσυλο, την κατανομή των αιτούντων, αλλά και τις επιστροφές» ανέδειξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Ψυχογιός, ο οποίος άσκησε κριτική στο προτεινόμενο Σύμφωνο λέγοντας ότι μετατρέπει τις χώρες πρώτης γραμμής σε «αποθήκες ψυχών» και την Ελλάδα σε «ασπίδα της Ευρώπης» και υπογραμμίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι «απέναντι σε αυτή τη λογική». «Δεν θα επιτρέψουμε η χώρα να γίνει δεσμοφύλακας της Ευρώπης, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τις κλειστές δομές στα νησιά, οι οποίες προμηνύουν αυτή την υπερσυγκέντρωση και την υπερσυσσώρευση», παρατήρησε. Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε, διεκδικεί, «συλλογικές και μακροπρόθεσμες λύσεις, οι οποίες θα βάζουν στο στόχαστρο το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα σέβονται τις χώρες πρώτης υποδοχής και θα κάνουν αναλογική, υποχρεωτική κατανομή -με κυρώσεις σε αυτούς που δεν τις τηρούν- των ανθρώπων που εισέρχονται στη χώρα και θα τιμούν και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια, η οποία ήταν πολύ σημαντική».
Για ένα Σύμφωνο «εντελώς ετεροβαρές», στο οποίο «η Ελλάδα φαίνεται να παραμένει και πάλι ένας χώρος εγκλωβισμού μεταναστών και προσφύγων», ενώ «δεν βλέπουμε οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να έχουν κάνει αυτό το βήμα πίσω», έκανε λόγο ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης. Όπως επισήμανε, «ουσιαστικά διαμορφώνεται μια τρίτη ταχύτητα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν βρισκόμαστε πια με αυτό το Σύμφωνο σε μια ΕΕ δύο ταχυτήτων, δηλαδή οι χώρες πρώτης υποδοχής και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά θα έλεγα σε μια Ευρώπη τριών ταχυτήτων. Είναι δυστυχώς τα νησιά μας στην πρώτη γραμμή που υποφέρουν περισσότερο από όλους, κατά δεύτερο λόγο η υπόλοιπη Ελλάδα και τρίτη η Ευρώπη. Επομένως έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε». Τέλος, ο κ. Καμίνης εξέφρασε τη συμπαράσταση του στην κυβέρνηση ενόψει της διαπραγμάτευσης «στο βαθμό που θα μπορέσει και αυτή να σταθεί αντάξια των προσδοκιών μας».
Η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, δήλωσε ότι «το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης κινείται σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Εντείνει τα ζητήματα της καταστολής, των απελάσεων και του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας». Η κ. Κομνηνάκα συμπλήρωσε ότι «θα συνεχίσουμε και μέσα από τη Βουλή και έξω από τη Βουλή να διεκδικούμε το να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να φτάσουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, να καταθέτουν εκεί τα αιτήματα ασύλου τους, να σταματήσει ο εγκλωβισμός, τον οποίο σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ήδη έχει αρχίσει να υλοποιεί με την κατασκευή των κλειστών κέντρων στα νησιά».
Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας επισήμανε ότι «κανένα ευρωπαϊκό Σύμφωνο δεν πρόκειται να λύσει το τεράστιο, εθνικό πλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την παράνομη μετανάστευση» και ανέφερε τις προτάσεις του κόμματός του: τη μεταφορά των μεταναστών σε ακατοίκητα νησιά μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου, τη θέσπιση ισχυρών ποινών για τους διακινητές, το κλείσιμο όλων των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στον Έβρο και τα νησιά, αλλά και το κλείσιμο, όπως είπε χαρακτηριστικά, «όλων των παράνομων ΜΚΟ, οι οποίες είναι η πλειοψηφία, περίπου 400 – σε αυτό νομίζω ότι συμφώνησε- για να σταματήσουν επιτέλους να διακινούν τους παράνομους μετανάστες». Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης διευκρινίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ωστόσο, ότι οι ΜΚΟ ελέγχονται μέσω του Μητρώου και ότι δεν μπορούν να λειτουργούν όσες είναι παράνομες, αλλά «ο υπουργός δεν συμφώνησε ότι η πλειοψηφία των οργανώσεων είναι παράνομες».
Τέλος, η εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ25, Ευαγγελία Αμπάζη, παρατήρησε ότι το νέο Σύμφωνο κινείται στα ίδια πλαίσια με τον Κανονισμό του Δουβλίνου και δήλωσε απαισιόδοξη καθώς η Ευρώπη «δεν έχει μπει στο πλαίσιο εκδημοκρατισμού» και λειτουργεί «ως ο κακός ηγέτης που βάζει τη χώρα μας να γίνει ο χωροφύλακας της Ευρώπης». Η κ. Αμπάζη συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα στα πλαίσια της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βοηθήσει, έτσι ώστε να θεμελιωθεί στην Ευρώπη ένα πλαίσιο αλληλεγγύης και με βάση τη βασική αρχή της αλληλεγγύης, να μπορέσει να λυθεί αυτό το τόσο μεγάλο θέμα, όπως είναι το προσφυγικό». Τέλος, επισήμανε ότι το ΜΕΡΑ25 έχει καταθέσει ήδη πρόταση για να καταργηθεί «η κατάπτυστη Συμφωνία μεταξύ Γερμανίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας».