Την στήριξη του στη «νέα Λιβύη και την Κυβέρνησή της» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ ελ Μένφι, σήμερα αργά το απόγευμα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μετέφερε στον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης το μήνυμα στήριξης της Ελλάδας, όπως έκανε και νωρίτερα κατά τη συνάντησή του με τον Λίβυο ομόλογό του.
Επίσης -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- «υπογράμμισε την ετοιμότητα της χώρας μας να σταθεί αρωγός και παραστάτης διμερώς αλλά και στο πλαίσιο της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών, στο δύσκολο έργο να οδηγηθεί η χώρα σε αξιόπιστες, συμπεριληπτικές εκλογές και στη συνέχεια στην πολιτική ομαλότητα που θα οδηγήσει στην ανασυγκρότησή της με την πεποίθηση, πάντα, ότι σύντομα θα αφεθούν οριστικά πίσω όσα δοκίμασαν τις σχέσεις των δύο χωρών το προηγούμενο διάστημα».
Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε στον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, ότι η Ελλάδα θέτει από σήμερα σε λειτουργία την Πρεσβεία της Τριπόλεως, ενώ σύντομα θα προχωρήσει και στη λειτουργία Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη, μόλις οριστικοποιηθούν και οι τελευταίες διευθετήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό -σύμφωνα με τα ίδια στελέχη- υπογραμμίστηκε πως τόσο η επαναλειτουργία της Πρεσβείας μας στην Τρίπολη, πρωτίστως, όσο και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασίας σε όλους τους τομείς με αιχμή μιας τέτοιας συνεργασίας τον τομέα των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών.
Στις διευρυμένες συνομιλίες από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ο ειδικός απεσταλμένος ΥΠΕΞ για θέματα Λιβύης, πρέσβης Χριστόδουλος Λάζαρης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Τρίπολη, Ιωάννης Σταματέκος.
Ο ΟΗΕ χαιρέτισε τη δημιουργία μιας επιτροπής εθνικής συμφιλίωσης
Οι αρχές της Λιβύης ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας επιτροπής εθνικής συμφιλίωσης που θα επιφορτισθεί με την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης στη χώρα που ρημάζεται από αδελφοκτόνους πολέμους εδώ και δέκα χρόνια, απόφαση την οποία χαιρέτισε σήμερα ο ΟΗΕ.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γιαν Κούμπις, εξέφρασε τη χαρά του για «την ανακοίνωση από το προεδρικό συμβούλιο της δημιουργίας μιας ανώτατης επιτροπής εθνικής συμφιλίωσης», αναφέρεται σε μια ανακοίνωση της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (Manul).
Η επιτροπή αυτή, η δημιουργία της οποίας ανακοινώθηκε χθες από τον νέο πρόεδρο του λιβυκού προεδρικού συμβουλίου, Μοχάμεντ ελ-Μένφι, θα επιφορτισθεί «με τη δημιουργία των βάσεων μιας διαδικασίας εθνικής συμφιλίωσης για την προώθηση της ενότητας, της ανεκτικότητας, της δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων του Ανθρώπου», σύμφωνα με τη Manul.
Σκοπός της κυρίως είναι να «αποκαταστήσει τον κοινωνικό ιστό μεταξύ των συνιστωσών της λιβυκής κοινωνίας» στο πλαίσιο μιας «περιεκτικής διαδικασίας συμφιλίωσης», με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να διασφαλίσει “βιώσιμη ειρήνη σταθερότητα, ενότητα και ευημερία”, υπογράμμισε ο Κούμπις.
Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να “υποστηρίξει τις λιβυκές αρχές” στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε.
Ο ελ Μένφι ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χθες, Δευτέρα, στην Τρίπολη, τη δημιουργία της επιτροπής αυτής, “ένα στάδιο που αναμέναμε όλοι (…) προκειμένου να φέρει μαζί και πάλι τους Λίβυους, να αποκαταστήσει και να αποδώσει δικαιοσύνη με τον σεβασμό των νόμων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.
Σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ, οι ομάδες αυτής της επιτροπής θα εργασθούν επί του πεδίου, στις πόλεις που υπήρξαν θέατρα στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Η Λιβύη προσπαθεί να βγει από μια δεκαετία σύγκρουσης, μετά την πτώση το 2011 του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, ένα χάος που σημαδεύτηκε από την ύπαρξη τα τελευταία χρόνια αντίπαλων εξουσιών, στην Τρίπολη (δυτικά) και την Κυρηναϊκή (ανατολικά).
Το Προεδρικό Συμβούλιο, που αποτελείται από τρία μέλη, διορίστηκε τον Φεβρουάριο, από 75 Λίβυους αξιωματούχους από όλες τις πλευρές που συναντήθηκαν στη Γενεύη, οι οποίοι επέλεξαν επίσης τον Αμντελχαμίντ Ντμπεϊμπά ως επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Από κοινού αναμένεται να εργαστούν προκειμένου να επανενώσουν τους λιβυκούς θεσμούς, να ξεκινήσουν μια διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης και, τέλος, να οδηγήσουν τη χώρα σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τον Δεκέμβριο.