Κριτική για το σχέδιο ανάκαμψης που παρουσίασε η κυβέρνηση άσκηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης. «Η συνολική στρατηγική που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία, δεν φέρνει αποτελέσματα και δεν δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις πραγματικά να έχουν στήριξη», ανέφερε συγκεκριμένα.
«Το σχέδιο που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας αφήνει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, σε αυτές, στο έλεος του Θεού, να ρυθμίσουν μέσω της πλατφόρμας του πτωχευτικού και του εξωδικαστικού συμβιβασμού και δημιουργείται ένα κλίμα ανισοτήτων που θα οδηγήσει σε μεγάλες εντάσεις, θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις αλλά η κυβέρνηση φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να στηρίξει τους λίγους και ισχυρούς τους οποίους στηρίζει εδώ και 19 έως 20 μήνες με συνέπεια», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αφήνει τους πολλούς στο βάθος του ωκεανού, χωρίς στήριξη, χωρίς βοήθεια».
«Η κυβέρνηση σκοπεύει το επόμενο διάστημα να ανοίξει την αγορά και ταυτόχρονα ανοίγει και την πόρτα των πλειστηριασμών. Για να τηρήσετε τα προσχήματα, φέρνετε μια διάταξη για αναστολή των πλειστηριασμών, μέχρι 31 Μαΐου, για τους πληττόμενους από την πανδημία. Όμως από την 1η Ιουνίου ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, για μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, για πλειστηριασμούς, για κατασχέσεις, ανεξαιρέτως για όλους, χωρίς κανένα οικονομικό και κοινωνικό κριτήριο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και επικαλέστηκε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες την επόμενη πενταετία 250.000 ακίνητα θα βγουν σε πλειστηριασμό.
Ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι σήμερα 1.000.000 ακίνητα είναι συνδεδεμένα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και συνεπώς όλοι κατανοούν τι μπορεί να σημαίνει πλήρης απελευθέρωση πλειστηριασμών από 1ης Ιουνίου. Είπε επίσης ότι ένα στα τρία επιχειρηματικά δάνεια είναι κόκκινα και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις το ποσοστό αυτό ξεπερνάει το 55% και πάνω από το 50% αφορά δανειακές συμβάσεις που έχουν ήδη καταγγελθεί.
Στο κλίμα αυτό, όπως τόνισε η κυβέρνηση φέρνει το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ που «ναι μεν είναι ευπρόσδεκτο», αλλά για το Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ1 υποβλήθηκαν αιτήσεις για 160.000 δάνεια που καλύπτουν 14 δισ. δανείων όταν το σύνολο των δανείων στη χώρα, εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα, είναι 205 δισ. Υπογράμμισε επίσης ότι στο πρόγραμμα εντάχθηκαν κυρίως εξυπηρετούμενα δάνεια, αφού από τις 130.000 ρυθμίσεις, λιγότερο από το 15% αφορούσε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και αυτό λόγω των ασφυκτικών προϋποθέσεων που έθεταν οι τράπεζες για να ρυθμίσουν.
Σχολιάζοντας την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών ότι με το Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ2 θα καλυφθούν περίπου 100.000 επιχειρήσεις, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι μόνο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι 1.000.000.