Ισχυρή πολιτική θύελλα εν μέσω αυγουστιάτικου καύσωνα προκαλεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στο Γ’ θερινό τμήμα της βουλής προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες. Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου παρατηρεί προσεκτικά τις ισορροπίες που διαμορφώνονται με το πρόσχημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και φόντο την προεδρική εκλογή…
Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου από την Τετάρτη για ένταξη των γενοκτονιών στο επίμαχο νομοσχέδιο ως αδίκημα δεν στάθηκαν ικανές να καταλαγιάσουν τις αντιδράσεις και να αμβλύνουν τις αντιθέσεις στο εσωτερικό των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος της ΝΔ είχε επισημάνει ότι «η κακόβουλη άρνηση ή ο ευτελισμός των γενοκτονιών, που το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει αναγνωρίσει, θα αντιμετωπίζεται ρητώς με την τελική διαμόρφωση της σχετικής διάταξης ως αδίκημα, όπως το Ολοκαύτωμα ή οι γενοκτονίες, που διεθνή ή ελληνικά δικαστήρια έχουν αναγνωρίσει με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις». Στην κυβέρνηση αρχικά εκτίμησαν ότι με την τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού θα αποκλιμακωθεί η ένταση.
Αντίθετα, μετά το αντάρτικο των 38 γαλάζιων βουλευτών, οι οποίοι με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό ζήτησαν την ένταξη στο αντιρατσιστικό των γενοκτονιών των Ποντίων και Μικρασιατών, το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του καταφέρεται εναντίον τους, κάνοντας λόγο για «ψευτοηρωισμούς».
«Δεν έχει νόημα να καταφεύγουν κάποιοι σε ψευτοηρωισμούς, παραβιάζοντας ανοιχτές θύρες» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.
Στο χορό των αντιδράσεων μπήκαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, καθώς οκτώ εξ αυτών ) Γιαταγάνα Χρυσούλα, Γιοβανόπουλος Κων/νος, Καπερνάρος Βασίλειος, Κασαπίδης Γεώργιος, Μουτσινάς Πάρις, Μπόλαρης Μάρκος, Νικολόπουλος Νικόλαος και Νταβρής Γεώργιος) με δηκτική ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι «το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, όπως έρχεται για ψήφιση, αποτελεί μία κατάπτυστη και αντεθνική υπαγόρευση από τους γνωστούς-άγνωστους υποβολείς. Η απουσία αναφοράς στις γενοκτονίες των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μ. Ασίας το καθιστά μνημείο υπόδουλης αποικίας».
Ειδικά η κίνηση των ανεξάρτητων βουλευτών παρακολουθείται στενά από την κυβέρνηση, καθώς ορισμένοι τη συνδέουν με την Προεδρική εκλογή και την προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκεντρώσει 180 βουλευτές.