Με ιδιαίτερα χαμηλές προσδοκίες και μεγάλη καθυστέρηση ξεκινά σήμερα στην Αθήνα (στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία») ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Η Άγκυρα είχε αφήσει εσκεμμένα να παρέλθουν οι ημερομηνίες της 3ης ή της 5ης Μαρτίου, που είχε προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να βρίσκεται όσο γίνεται πιο κοντά στην 25η του μηνός που θα διεξαχθεί η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι η αποδοχή της πρότασης να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου η αντιπροσωπεία του κατά την παρούσα χρονική συγκυρία, αφενός δείχνει ένα θετικό πρόσωπο προς την Ευρώπη και ότι δεν είναι αυτός που τορπιλίζει τον διάλογο και αφετέρου αναμένεται να το χρησιμοποιήσει ως ένα καλό «χαρτί» στο εσωτερικό της Τουρκίας που αντιμετωπίζει σωρεία κρίσεων, ιδίως σε οικονομικό επίπεδο, με τη δημοτικότητα μάλιστα του προέδρου της να μειώνεται όλο και περισσότερο. Μάλιστα υπάρχει ένας έντονος σκεπτικισμός στην πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας ως προς την ασκούμενη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Συν τοις άλλοις η Τουρκία με την τακτική που ακολουθεί στις διερευνητικές επαφές επιθυμεί τεχνηέντως να παράσχει επιχειρήματα στον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια και την Εξωτερική Πολιτική, ώστε να καταγράψει τα όποια «θετικά βήματα» της γείτονος στο έτερο μεγάλο εθνικό θέμα, το Κυπριακό.
Θυμίζουμε ότι προγραμματίζεται για τα τέλη Απριλίου στη Γενεύη η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό, την οποία όμως δεν επιθυμεί ο Ερντογάν καθώς εκτιμά ότι η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συζητήσεις θα ευνοήσει την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Επί της ουσίας αυτό που θέλει είναι να τινάξει στον αέρα το πλαίσιο των εν λόγω διαπραγματεύσεων όπως αυτές διεξάγονται εδώ και δύο δεκαετίες για το συγκεκριμένο θέμα και να υποχρεώσει όλα τα μέρη να κουβεντιάσουν στη λογική της δημιουργίας δύο διαφορετικών κρατών στη Μεγαλόνησο, κάτι που δεν συζητά καν μονάχα η Ελλάδα και η Κύπρος εννοείται, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
(εξωτερική φωτογραφία αρχείου)