Ξεκινά σήμερα στην Αθήνα ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, αφού μετά από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των τελευταίων εβδομάδων, η Άγκυρα αποφάσισε να εξελίξει το διάλογο, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ της 25ης-26ης Μαρτίου, κατά την οποία ο ύπατος εκπρόσωπός της Ζοσέπ Μπορέλ θα υποβάλει την έκθεσή του σχετικά με την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Για το λόγο αυτό άλλωστε, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν παρά τις συνεχείς προκλήσεις, επιχειρεί τώρα να αποκλιμακώσει ρίχνοντας γέφυρες στη Δύση προσκαλώντας στην Άγκυρα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Το μέρος όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες παραμένει υπό άκρα μυστικότητα για λόγους ασφαλείας, ενώ η ελληνική πλευρά έχει θέσει συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο αφορά τη συζήτηση για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Αντίθετα, η Άγκυρα ανοίγει τη «βεντάλια» των θεμάτων βάζοντας στο τραπέζι πολλά θέματα, όπως την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, τις γκρίζες ζώνες, τη Θράκη, ενώ πρότεινε και ειδικό μηχανισμό για το μεταναστευτικό.
Οι δύο αντιπροσωπείες και ο χαρακτήρας των επαφών
Της ελληνικής αντιπροσωπείας ηγείται ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης και της τουρκικής πλευράς ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ. Η ελληνική κυβέρνηση και διπλωματία ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους τον διερευνητικό χαρακτήρα των συναντήσεων, ενώ η Άγκυρα προσπαθεί να δώσει στις συνομιλίες αναβαθμισμένο πολιτικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό και αύριο αναμένεται να γίνουν οι πολιτικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη και τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.
Σχεδόν δύο μήνες μετά
Υπενθυμίζεται, ότι η διεξαγωγή του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη σχεδόν δύο μήνες πριν, στις 25 Ιανουαρίου 2021. Οι συνομιλίες διήρκεσαν 3,5 ώρες, οπότε και η ελληνική αντιπροσωπεία αναχώρησε από το γραφείο της προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπακσέ, όπου φιλοξένησε τη συνάντηση. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το τελευταίο διάστημα η ελληνική διπλωματία διατηρεί ψύχραιμους και χαμηλούς τόνους, παρά τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, επιχειρώντας μία γόνιμη και παραγωγική σχέση, προκειμένου να «ξεπαγώσει» και να υπάρχει εξέλιξη στο θέμα των θαλασσίων ζωνών, μετά την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών από εκεί που σταμάτησαν το 2016.