Ιδιαίτερα θετικά είναι τα σχόλια του Μεγάρου Μαξίμου στον απόηχο της επίσκεψης του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού κάνουν λόγο για επίσκεψη με υψηλό συμβολισμό και τόνωση της εμπιστοσύνης της Κομισιόν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο ο κ. Γιούνκερ συνδέεται με χρόνια φιλία.

Η επίσκεψή του νέου προέδρου της Κομισιόν εκτιμά το κυβερνητικό επιτελείο ότι λειτούργησε ως επιστέγασμα της ασκούμενης πολιτικής, η οποία αφενός έχει εμπεδώσει την παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό άρμα, πράγμα το οποίο τονίστηκε και από τον κ. Γιούνκερ κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ενώ αφετέρου οδηγεί τη χώρα εκτός κρίσης.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει μέσα από την επίσκεψη αυτή να περάσει ένα ακόμα μήνυμα, καθώς η συμπαράσταση Γιούνκερ στη «μάχη» των διαπραγματεύσεων του Σεπτεμβρίου, τόσο για την εκταμίευση της δόσης, όσο και για τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, αναμένεται να αποδειχθεί περισσότερο από σημαντική. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα τεθούν εξάλλου επί τάπητος και οι ελληνικές αιτιάσεις για φοροελαφρύνσεις, πράγμα το οποίο αν επιτευχθεί αναμένεται να δώσει νέα πνοή στον κυβερνητικό συνασπισμό και να συνδράμει στη μείωση των εκλογικών ποσοστών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε πολύ καλό κλίμα ήταν και το γεύμα που ακολούθησε την επίσκεψη, στο οποίο παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός και οι κ.κ. Βαγγέλης Βενιζέλος, Γκίκας Χαρδούβελης και ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ωστόσο για το φλέγον θέμα του χαρτοφυλακίου που θα αναλάβει ο νέος εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο κ. Γιούνκερ δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του.