Η ελληνική οικονομία θα βρεθεί εκ νέου στο μικροσκόπιο των εμπειρογνωμόνων της τρόικας που έρχονται τη Δευτέρα στην Αθήνα προκειμένου αφενός να εγκριθεί η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου στο τέλος Δεκεμβρίου αφετέρου να συνταχθούν οι εκθέσεις σχετικά με τις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας.

Τρεις ημέρες πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα εξετάσουν τόσο την πορεία υλοποίησης του τρέχοντος προϋπολογισμού – εστιάζοντας στην υστέρηση που παρατηρείται στα έσοδα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις- όσο και τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος πρέπει, συν τοις άλλοις, να έχει ενσωματώσει τα αναθεωρημένα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Την ίδια μέρα η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία για το έλλειμμα της περιόδου 2006- 2009. Ειδικά για το 2009, το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να υπερβεί το 15% του ΑΕΠ -έναντι 13,8% της πρόβλεψης του προσχεδίου- καθώς θα έχουν προστεθεί σε αυτό τα ελλείμματα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, νοσοκομεία).

Η εξέλιξη αυτή δυσχεραίνει την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής και για τα έτη 2010- 2011, με ενδεχόμενο, σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, να απαιτηθεί η δέσμη πρόσθετων μέτρων για τον νέο προϋπολογισμό.

Όσον αφορά τους οίκους αξιολογησης, στελέχη των οίκων Fitch και Moody’s θα βρεθούν έως το τέλος του έτους στην Αθήνα, με στόχο την επαναξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με βάση και τις έως σήμερα μεταρρυθμίσεις και την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι υπάρχει αλλαγή στάσης στο εξωτερικό, με το κλίμα για την ελληνική οικονομία να είναι καλύτερο στο τελευταίο διάστημα. Πάντως οι τελικές αποφάσεις, με πιθανή αναβάθμιση των μακροοικονομικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, δεν αναμένονται πριν από τα μέσα του επόμενου έτους.