Ανοίγουν σταδιακά από χτες οι «αμαρτωλοί» φάκελοι με τα χρέη των δημοσίων οργανισμοί και τεχνοκράτες της Τρόικας δεν πιστεύουν στα μάτια τους με τα «ανοίγματα» των οφειλών

Πριν καταφθάσουν οι επικεφαλείς των εκλεκτών της τρόικας στην Αθήνα -κ.κ. Σ. Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Π. Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κ. Μαζούχ (ΕΚΤ)- οι τεχνοκράτες των δανειστών μας κατέφθασαν, μια εβδομάδα νωρίτερα και κάνουν φύλο και φτερό τους λογαριασμούς. Και τι είδαν;

Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από δημόσιους φορείς πλησιάζουν τα 7,2 δισ. ευρώ. Από αυτές, ποσό ύψους 5,34 δισ. που αφορά σε παλαιότερες οφειλές των νοσοκομείων έχει ήδη ρυθμιστεί, ενώ τα υπόλοιπα 2,2 δισ. θα επιβαρύνουν το φετινό έλλειμμα.

Τα υπόλοιπα χρέη των νοσοκομείων ανέρχονται σε 747 εκ. ευρώ, οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων πλησιάζουν τα 652 εκ. ευρώ, των ΟΤΑ τα 33,5 και των υπολοίπων νομικών προσώπων τα 89,8 εκ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων φθάνουν τα 376 εκ. ευρώ.

Πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί, επίσης, η υποχρέωση για μετάταξη ειδών ευρείας κατανάλωσης σε ΦΠΑ 13% αντί 11% σήμερα, έτσι ώστε να εξοικονομηθεί το 1 δισ. ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες θα εξηγήσουν στους τεχνοκράτες της τρόικας ότι η μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% θα είναι περιορισμένη.