Την τελευταία πνοή σε ηλικία 81 ετών άφησε σήμερα, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, ο σπουδαίος ερμηνευτής Αντώνης Καλογιάννης. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή μετά από ανάρτηση των οικείων του σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
Εκτός της σπουδαίας καλλιτεχνικής συνεισφοράς του, είχε και μια πλούσια πολιτική δράση, έχοντας ο ίδιος τοποθετήσει τον εαυτό του στον χώρο της Αριστεράς. Μάλιστα, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ εξέδωσαν συλληπητήρια ανακοίνωση.
ΣΥΡΙΖΑ: Από τις κεντρικές φωνές διαμαρτυρίας κατά της χούντας
Στο συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει: «Ο Αντώνης Καλογιάννης υπήρξε ένας συνεπής και σεμνός καλλιτέχνης, υπηρετώντας με πίστη το έντεχνο ελληνικό τραγούδι. Είχε την ευτυχία να συναντηθεί από νωρίς με τον Μίκη Θεοδωράκη και συμπορεύτηκε μαζί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη Δικτατορία, συμμετέχοντας σε κάποιους από τους σημαντικότερους δίσκους στη νεότερη ιστορία της ελληνικής μουσικής.
Αποτέλεσε μία από τις κεντρικές φωνές διαμαρτυρίας κατά της χούντας των συνταγματαρχών, στις μεγαλειώδεις πολιτικές συναυλίες που διοργανώνονταν ανά τον κόσμο. Παράλληλα, όμως, υπήρξε και κεντρική φυσιογνωμία των μπουάτ της δεκαετίας του ’70, μετά από την επιστροφή του στην Ελλάδα.
Με την απόδοσή του στα Επιφάνεια του Γιώργου Σεφέρη και του Μίκη Θεοδωράκη κατάφερε να συμπυκνώσει την ερμηνευτική δεινότητα ενός λαϊκού τραγουδιστή με τη διάθεση πρωτοπορίας που πρέσβευαν οι δημιουργοί του, κάτι που εκπλήρωνε ένα από τα βασικά καλλιτεχνικά αιτήματα της εποχής.
Στη συνέχεια καθιερώθηκε ως τραγουδιστής κυρίως με ερωτικό ρεπερτόριο, σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες για πάνω από μία δεκαετία.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του».
ΚΚΕ: Άφησε ένα έντονο χνάρι στην ελληνική μουσική
Από την πλευρά του, το ΚΚΕ επισημαίνει: «Με βαθιά θλίψη απευθύνουμε το τελευταίο αντίο σε έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του αντιδικτατορικού αγώνα, τον τραγουδιστή Αντώνη Καλογιάννη. Ο Αντώνης Καλογιάννης έδωσε, την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας 1967 -1974, εκατοντάδες συναυλίες σε πολλές χώρες.
Στην αρχή με τη Μαρία Φαραντούρη και στη συνέχεια με τον Μίκη Θεοδωράκη όταν αποφυλακίστηκε το 1970. Ξεχωριστές στιγμές αυτής της περιόδου ήταν το “Πνευματικό Εμβατήριο” του Άγγελου Σικελιανού και το “Κατάσταση Πολιορκίας” που ερμήνευσε με τη Μαρία Φαραντούρη, καθώς και το “Ήλιος και Χρόνος / Επιφάνεια Αβέρωφ” το 1975, σε μια ερμηνεία απ’ αυτές που ο Μίκης Θεοδωράκης ονόμασε τραγούδι-ποταμός.
Τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια συναντήθηκε σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες και με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.
Εκτός από τον Μίκη Θεοδωράκη, στην πλούσια καλλιτεχνική παραγωγή του περιλαμβάνονται τραγούδια και πολλών άλλων σημαντικών συνθετών όπως οι Μάριος Τόκας, Αργύρης Κουνάδης, Τάκης Μουσαφίρης.
Με την χαρακτηριστική βαθιά φωνή του άφησε ένα έντονο χνάρι στην Ελληνική μουσική.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα ειλικρινή και θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του».
Τσίπρας: Θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς για τους νεότερους
Τη θλίψη του για την απώλεια του Αντώνη Καλογιάννη εξέφρασε με μήνυμά στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.
Συγκεκριμένα σημειώνει: «Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Αντώνη Καλογιάννη, ενός πολύ σημαντικού καλλιτέχνη που η ξεχωριστή φωνή του ταυτίστηκε με τη φωνή διαμαρτυρίας χιλιάδων Ελλήνων σε όλο τον κόσμο για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της ελευθερίας την περίοδο της δικτατορίας.
Ο Αντώνης Καλογιάννης ανήκε στη στόφα εκείνων των ερμηνευτών με τις τεράστιες ερμηνευτικές δυνατότητες και δεν είναι τυχαίο ότι μπήκε στη καρδιά των απλών ανθρώπων ως ερμηνευτής πολύ σημαντικών λαϊκών επιτυχιών.
Είμαι βέβαιος ότι τόσο από τα τραγούδια του, όσο όμως και για τη σεμνότητα του χαρακτήρα του, θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς για τους νεότερους καλλιτέχνες.
Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».