Με ευρύτερη πλειοψηφία ψηφίσθηκαν από την επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής τέσσερις διακρατικές συμφωνίες που κατέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών. Υπέρ της κύρωσής τους ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, κατά τάχθηκε το ΚΚΕ, ενώ η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25 επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
Οι συμφωνίες αφορούν εταιρικές σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της Γκάνας, της Σιγκαπούρης, του Βιετνάμ και των κρατών ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ (Μποτσουάνα, Λεσόθο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Ν. Αφρική και Σουαζιλάνδη).
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ανέφερε -μεταξύ άλλων- πως «οι διεθνείς συμβάσεις και ιδιαίτερα οι συμβάσεις τις οποίες είχε καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έρχονται ξαφνικά ως κεραυνός στο Κοινοβούλιο. Είναι δημοσιευμένες, είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων διπλωματικών διαπραγματεύσεων και υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προβλέψεις για τη διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων».
Απαντώντας σε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι υπήρχε μικρός χρόνος μελέτης αυτών των συμβάσεων, σημείωσε πως «οι τρεις από τις τέσσερις συμβάσεις έχουν υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση την εποχή που ακόμα βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία» και διευκρίνισε πως μόνο η συμφωνία με την ΚΑΜΑ είναι που έχει υπογραφεί το τελευταίο διάστημα.
Τόνισε πως «οι συμβάσεις μας δίνουν τη δυνατότητα της εμπορικής και οικονομικής πρόσβασης σε πάνω από 230 εκατομμύρια ανθρώπους και με έναν συνολικό όγκο διμερούς εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες στις οποίες συζητάμε, περίπου των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ευνοούμαστε είπε από αυτές τις συμβάσεις γιατί άρουμε φορολογικούς περιορισμούς των δικών μας εξαγωγών, ενώ και η ΕΕ παίζει και τον επιτελικό της διεθνή ρόλο».
«Αυξάνουμε τις επαφές μας με την Αφρική, είπε ο υπουργός, και μέχρι σήμερα, εκτός από τη ναυτιλιακή συμφωνία που είχαμε με το Βιετνάμ, με όλες τις υπόλοιπες χώρες δεν είχαν καρποφορήσει οι προσπάθειες για διμερείς συμφωνίες. Ειδικά το θέμα της προστασίας των ελληνικών προϊόντων στις συμφωνίες αυτές, τίθεται με σαφήνεια, και ακόμα και στην συμφωνία για το Brexit, η προστασία ονομασίας προϊόντων αποτελούσε την “κόκκινη γραμμή” μας», συμπλήρωσε.
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Αθανάσιος Λιούτας, υπογράμμισε ότι και τα τέσσερα αυτά σχέδια νόμου του υπουργείου Εξωτερικών, φέρνουν στο προσκήνιο τον πολύ σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο που διαδραματίζει η ΕΕ, τόσο με τα κράτη- μέλη της, όσο και με τρίτες χώρες. Πρόκειται, όπως τόνισε, για συμφωνίες που βοηθούν την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των κοινωνιών. Το δε κρίσιμο αποτύπωμά τους, είναι η διαμόρφωση υγιούς ανταγωνισμού και η αμοιβαία ωφέλεια .
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για τις κυρώσεις με το Βιετνάμ και της Σιγκαπούρη, Νάσος Αθανασίου, ανέφερε πως το κόμμα του είναι θετικό απέναντί τους, εάν και παρατήρησε πως εδώ διακρίνουμε ότι εισάγονται και γίνονται αποδεκτές, μια σειρά από ειδικές εξαιρέσεις από τον κανόνα, κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει ως πρακτική εξωτερικής πολιτικής.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ για τις κυρώσεις μεταξύ της ΕΕ με την Γκάνα και τα κράτη ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, ανέφερε πως «δεν έχουμε καμία αντίρρηση να ταχθούμε υπέρ, όμως το υπουργείο Εξωτερικών θα έπρεπε να μας είχε αποστείλει εγκαίρως όλο το ενημερωτικό υλικό» ειδικά όταν αυτό αφορά συμφωνίες για την Προστασία Ονομασίας Προϊόντων» τονίζοντας πως ειδικά για το θέμα αυτό «θα επιθυμούσαμε να ξέρουμε εάν σήμερα κάποιος από το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί τα όσα έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ για τα ΠΟΠ».
Παράλληλα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Τζάκρη παρατήρησε ότι «εάν και οι τέσσερις αυτές συμβάσεις κατατέθηκαν στην Βουλή το βράδυ της Παρασκευής, η κυβέρνηση ζήτησε να εισαχθούν άμεσα για συζήτηση και ψήφιση, σε αντίθεση με τις δύο κυρώσεις συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία».
Δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε αρνητικοί με αυτές τις τέσσερις κυρώσεις δήλωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος. «Οι τέσσερις αυτές συμφωνίες συνιστούν μία θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά οικονομικές και επενδυτικές εν προκειμένω σχέσεις, που έχουν όφελος για τη χώρα μας, παρότι από δασμολογικής πλευράς μπορεί να υπάρξουν μειώσεις κάποιων εσόδων», σημείωσε.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ανέφερε ότι όπως είχε κάνει το κόμμα του και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα καταψηφίσει και τις τέσσερις αυτές συμφωνίες, καθώς τις χαρακτήρισε «ληστρικές» υπέρ της ΕΕ, των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και των μεγάλων ομίλων ενάντια στις χώρες και τους λαούς που αφορούν.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί το κόμμα του στην ολομέλεια, λέγοντας πως «ως χώρα – μέλος της ΕΕ, έχουμε υποχρέωση να κυρώσουμε αυτές τις συμφωνίες» αλλά αφορούν μακροπρόθεσμα μόνο το εμπόριο και δεν γίνεται οποιαδήποτε άλλη αναφορά σε θέματα όπως ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, τα εργασιακά, η κοινωνική πολιτική, η ασφάλιση, η υγεία, η δημόσια ασφάλεια, που θα έπρεπε να ήταν οι επιδιωκόμενοι στόχοι.
Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25, Κλέων Γρηγοριάδης, επιφυλάχθηκε και αυτός να τοποθετηθεί στην ολομέλεια, εάν και δήλωσε ότι το κόμμα του είναι αρνητικό σε όλες αυτές τις συμφωνίες της ΕΕ, καθώς «εδώ και 20 χρόνια οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου αποτελούν μια στρατηγική επιλογή των ισχυρών οικονομιών, που προωθούν έτσι τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση».