Στην Τουρκία, στις προκλήσεις της αλλά και στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο εστίασε μιλώντας στη Βουλή την Τρίτη (12/1) ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου.
«Η απόφαση της κυβέρνησης για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, που ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τον περασμένο Αύγουστο, σηματοδοτεί μια μείζονα εξέλιξη: η ελληνική εξωτερική πολιτική εγκαταλείπει την περίοδο της αδράνειας», ανέφερε και προσέθεσε ότι «η Ελλάδα αξιοποιεί, προς όφελος του εθνικού συμφέροντος, όλες τις δυνατότητες που δίνει το Διεθνές Δίκαιο».
«Η απόφαση επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο έρχεται ως η τελική πράξη της διευθέτησης των εκκρεμοτήτων στην περιοχή, μετά και την πρόσφατη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που υπεγράφη ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια και τον Ιταλό ομόλογό του. Για αυτό και η χρονική στιγμή είναι η πλέον κατάλληλη», είπε ο βουλευτής και επεσήμανε ότι Ελλάδα και Αλβανία αποφάσισαν να παραπέμψουν το ζήτημα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και «με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες» και χάρη στους χειρισμούς της κυβέρνησης, ανοίγει ο δρόμος για μια νέα εποχή στις σχέσεις μας με την Αλβανία.
«Η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει το μονομερές της δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης όπου και όταν το αποφασίσει»
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που κινείται σταθερά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση τής Νέας Δημοκρατίας, ύστερα από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και τη συνεννόηση για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο με την Αλβανία για την οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσίων ζωνών, προχωρά στην επέκταση των χωρικών υδάτων στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Όμως, η χώρα μας διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα και σε άλλες περιοχές, όπως και όταν το κρίνει ωφέλιμο για τα εθνικά μας συμφέροντα. Άλλωστε, αυτό αναφέρεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στο άρθρο 1 του παρόντος νομοσχεδίου. Σήμερα, η κυβέρνηση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, κυρίως σε εκείνους που με απειλές και προκλήσεις προσπαθούν ανεπιτυχώς να εκφοβίσουν την Ελλάδα: η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει το μονομερές της δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης όπου και όταν το αποφασίσει», τόνισε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο βουλευτής σχολίασε και τις επικρίσεις που δέχεται η κυβερνητική πλειοψηφία για τη στάση που είχε τηρήσει ως αντιπολίτευση στο ζήτημα. «Θα είμαι ξεκάθαρος. Η αξιωματική αντιπολίτευση μάς κατηγορεί ότι είχαμε επιφυλάξεις στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, όταν αυτή είχε προαναγγελθεί πριν από 3 χρόνια, χωρίς να έχει υλοποιηθεί. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι αυτή τη χρονική στιγμή οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές. Από το 2018 μέχρι σήμερα, το τοπίο στην Ανατολική Μεσόγειο αλλάζει ραγδαία. Με λίγα λόγια, η γειτονιά μας είναι γεωπολιτικά επιβαρυμένη. Ακόμη, ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα και η υπογραφή του παράνομου και απαράδεκτου τουρκο-λιβυκού μνημονίου διαμόρφωσε μια απροσδόκητη και δυσάρεστη πραγματικότητα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Σήμερα, έχουμε πλέον στη φαρέτρα μας τις δύο νόμιμες Συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, όπως ανέφερα νωρίτερα. Έτσι, με τα τωρινά δεδομένα, το παρόν νομοσχέδιο εντάσσεται σε έναν συνολικό εθνικό σχεδιασμό», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.
«Η Ελλάδα ήταν και είναι προσηλωμένη στην ανάγκη συνεννόησης με την Τουρκία»
Ο κ. Χατζηβασιλείου επίσης αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά εστιάζοντας στην ανάγκη συνεννόησης με τη γειτονική μας χώρα.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση, από το 1995, έχει περιγράψει ως αιτία πολέμου την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 ν.μ., κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου. Αυτή η απειλή δεν πτοεί την Ελλάδα, ούτε την αποθαρρύνει από τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της. Η μοναδική διμερής εκκρεμότητα είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα ήταν και είναι προσηλωμένη στην ανάγκη συνεννόησης με την Τουρκία. Την καλούμε να κινηθεί με στόχο την οικοδόμηση της αναγκαίας εμπιστοσύνης, μακριά από προκλήσεις και απειλή βίας. Την καλούμε να δείξει καλή πίστη. Στόχος μας παραμένει η επίτευξη συμφωνίας για τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Διαφορετικά, η διεθνής δικαιοσύνη να δώσει τη λύση. Η Ελλάδα πάντως δεν φοβάται να συζητήσει με την Τουρκία το ζήτημα της οριοθέτησης. Έχει πίστη στην ισχύ των επιχειρημάτων της που εκπορεύονται από το Διεθνές Δίκαιο και μόνον”, είπε ο βουλευτής της ΝΔ και χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η Τουρκία εξέφρασε τη βούληση να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές.