Την ανάγκη επανεξέτασης του ζητήματος των απολύσεων, «με συναίσθηση ευθύνης», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, κάνοντας λόγο για «απολύσεις το ψαχνό».

«Να φύγει αυτό το θέμα από τις πλάτες ενός ανθρώπου (σ.σ. Μητσοτάκης). Όλοι είμαστε υπεύθυνοι, να δούμε αν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών, και νομίζω ότι και στις ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ και οι δικές μου τοποθετήσεις, υπάρχει ανάγκη να ξαναδούμε αυτό το θέμα με συναίσθηση ευθύνης όχι για να μπλέξουμε την Ελλάδα, αλλά για να υπάρξει ξανά ανάπτυξη. Να μην αφεθούν αυτά τα θέματα στην τύχη τους και να τα ξαναδούμε από την αρχή», σημείωσε, μιλώντας τη Δευτέρα στον Σκάι.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των οργανογραμμάτων των ιδρυμάτων.

Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε την προκήρυξη προς κάλυψη 600 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ, σήμερα ή αύριο, αλλά και τη πρόσληψη αξιολογητή που θα αξιολογήσει το προσωπικό τόσο στα οχτώ πανεπιστήμια όσο και στα υπόλοιπα που έπρεπε να είχαν ήδη στείλει τα οργανογράμματά τους για να γνωρίζει το ΥΠΠΑΙΘ είναι συνολικά η κατάσταση στα πανεπιστήμια. «Αν προκύψουν ανάγκες για περισσότερες θέσεις θα προκηρυχθούν» σημείωσε.

«Δεν υπήρχε κανένα προσωπικό στοιχείο με τον κ. Μητσοτάκη… Υπήρχε σοβαρή διαφωνία που υπήρχε από μήνες που με βρήκε να πρέπει να συμφωνήσω παραμονές καταληκτικής ημερομηνίας να υπογράψω απολύσεις που μου φάνηκε ότι ήταν απολύσεις στο ψαχνό», δήλωσε ο υπουργός.

«Και ο Μητσοτάκης έχει να εφαρμόσει δύσκολο και τραχύ πρόγραμμα και έχει ο άνθρωπος πολλές ευθύνες στην πλάτη του. Η αξιολόγηση πρέπει να εδράζεται σε αντικειμενικά κριτήρια και να μην είναι κίνηση στο ψαχνό δεν μπορούσα να μην το προτάξω αυτό (…) Η δική μας αξίωση ήταν να μην υπάρχουν ανθρωποθυσίες, εφόσον δεν υπήρχαν αξιολογήσεις από τρίτους να μην χτυπήσουμε στο ψαχνό», σημείωσε.