Σημαντικά νομοσχέδια εκκρεμούν μετά τη λήξη της Συνόδου της Βουλής και που, πιθανότατα, θα πρέπει να συζητηθούν από τα Θερινά Τμήματα ή από τον Οκτώβριο, με τη νέα Σύνοδο. Μεταξύ αυτών, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και το νομοσχέδιο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας» γνωστό και ως νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» για την οποία πολλοί βουλευτές έχουν διατυπώσει σοβαρότατες επιφυλάξεις. Επίσης, εκκρεμούν το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αττικής- Θεσσαλονίκης, το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων Εφοδιαστικής» αλλά και το νομοσχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, 19 νομοσχέδια με κρίσιμες διατάξεις έχουν βγει στη διαβούλευση από την κυβέρνηση και είναι τα εξής:
– Τροποποίηση διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα (Ν. 3528/2007) περί επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων και λοιπές διατάξεις (υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης).
– Επίλυση ιδιοκτησιακών διαφορών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών (υπουργείο Οικονομικών).
– Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας (υπουργείο Οικονομικών).
– Ρυθμίσεις κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου και άλλες διατάξεις (υπουργείο Οικονομικών).
– Φάροι, στρατολογία και άλλες διατάξεις (υπουργείο Εθνικής Άμυνας).
– Προσαρμογή των διατάξεων του ν. 344/1976 στον νέο τρόπο κατάρτισης των Ληξιαρχικών Πράξεων και λοιπές διατάξεις (υπουργείο Εσωτερικών).
– Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεων τους στην Ελλάδα (υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων).
– Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων).
– Γενικές Διατάξεις για τη δημιουργία συστήματος κατανομής αποζημιώσεων νοσοκομείων, Σύσταση και Καταστατικό της Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ΑΕ (υπουργείο Υγείας).
– Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και δημοσίων έργων (υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων).
– Στρατηγική για την Ψηφιακή Ανάπτυξη της χώρας για την περίοδο 2014- 2020 (υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων).
– Καθορισμός κανόνων, όρων και προϋποθέσεων για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΕΕ), σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2012/19/ΕΚ «σχετικά με τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΕΕ), του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου 2012 (υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής).
– Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν Κατασκευές Δημοσίου Ενδιαφέροντος Προστασίας Ανθρώπων και Πραγμάτων (Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.), για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών (Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής).
– Χωροταξικός και Πολεοδομικός σχεδιασμός (υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής).
– Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα- Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις (υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής).
– Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας (υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).
– Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις (υπουργείο Δικαιοσύνης).
– Κώδικας Ποινικής Δικονομίας (υπουργείο Δικαιοσύνης).
– Οδηγίες Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας- 5η ομάδα (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
Ενσωμάτωση οδηγιών
Σε εκκρεμότητα, από την προηγούμενη Σύνοδο εξάλλου, βρίσκεται η ενσωμάτωση οδηγιών όπως αυτή για τη θέσπιση διαδικασιών για τις μεταμοσχεύσεις μεταξύ κρατών, που περιλαμβάνει και διατάξεις για την ψυχική υγεία και την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η ενσωμάτωση οδηγίας για το δημόσιο λογιστικό και η οδηγία για την προστασία όλων των προσώπων από αναγκαστική εξαφάνιση.