Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι αυτή την Κυριακή δεν ανοίξουν τα σούπερ μάρκετ. Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε πως τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν στις 20:30 λόγω των νέων μέτρων.
«Αυτή την Κυριακή δεν θα ανοίξουν τα σούπερ μάρκετ όπως είχαμε στην αρχή αποφασίσει. Δεν είναι τόσο μεγάλη η κίνηση, ούτε έχουμε καμία μεγάλη εικόνα συνωστισμού και είπαμε δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κίνηση και την Κυριακή στους δρόμους» ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την ολοκλήρωση της δεύτερης ανάγνωσης του σχεδίου νόμου για το ηλεκτρονικό εμπόριο, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ πως έτσι και αλλιώς «αυτό ήταν και αίτημα των εργαζομένων των σούπερ μάρκετ, να μην λειτουργήσει την Κυριακή».
Όπως είπε, «είναι η μόνη ημέρα ξεκούρασης και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να τους τη στερήσουμε». Επίσης, σημείωσε ότι «το ωράριο των σούπερ μάρκετ θα κλείνει στις 20:30 το βράδυ, ακριβώς για να προλαβαίνουν οι πωλητές, που είναι πελάτες, να επιστρέφουν στην οικία τους και να μην εμπίπτουν στην απαγόρευση της κυκλοφορίας, που θα ισχύσει από την 9η νυχτερινή.
Και το ίδιο και οι εργαζόμενοι να έχουν λίγο περισσότερο περιθώριο χρόνου, για να επιστρέφουν και αυτοί στην οικία τους. Εκεί θα υπάρχει μια μεγάλη ανοχή, προφανώς, στον χρόνο, γιατί ένα σούπερ μάρκετ δεν κλείνει σε ένα δευτερόλεπτο, έχει κάποια διαδικασία. Εν πάση περιπτώσει, θα προσπαθήσουμε όλοι να το δούμε όσο γίνεται στο χρόνο μέσα στα νέα πλαίσια της πανδημίας που διανύουμε».
«Η συμπεριφορά των καταναλωτών μπορεί να επηρεάσει προς τα κάτω τις τιμές»
Στην παρατήρηση που του έθεσε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, ότι «από την ημέρα που ξεκίνησε το δεύτερο αυτό lockdown, έχουμε συνεχείς ανατιμήσεις των σούπερ μάρκετ σε βασικά είδη διατροφής, όπως καταγράφεται από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου», ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Πιστεύω ότι η συμπεριφορά των καταναλωτών μπορεί να επηρεάσει τις τιμές προς τα κάτω.
Εμείς θα κάνουμε ελέγχους για τις τιμές. Είναι προφανές ότι εκεί που υπάρχουν υπερβολικές αυξήσεις θα ζητήσουμε και λόγο».
Επίσης επισήμανε πως στην Ελλάδα, φυσικά, δεν υπάρχει διατίμηση στα προϊόντα και πρόσθεσε: «Ξεκαθαρίζω ότι είμαστε εδώ και παρακολουθούμε το φαινόμενο. Και θέλω να στείλω ένα μήνυμα στην αγορά. Δ
εν πρέπει κανένας τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας να σκεφτεί ότι πρέπει να τα αξιοποιήσει για να κάνει αρπαχτές.
Αυτό θα είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Θα λάβουμε κάθε αναγκαίο μέτρο για να το εμποδίσουμε και θα τιμωρήσουμε πάρα πολύ αυτούς που το κάνουν, οι οποίοι θα δείξουν ότι δεν έχουν την παραμικρή συναίσθηση των ευθυνών, που όλοι έχουμε, έναντι του ελληνικού λαού, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή».
Οι τιμές των αγαθών το δεκάμηνο
Αναφορικά πάντως με τις εξελίξεις των τιμών του δεκάμηνου, ο υπουργός σημείωσε, ότι από τα στοιχεία προκύπτει ότι «το ρύζι έχει ανέβει 2,60%, τα ζυμαρικά έχουν πέσει μείον 0,30%, οι σερβιέτες μείον 0,10%, τα καλλυντικά έχουν ανέβει 0,20%, τα χαρτιά υγείας έχουν ανέβει 3,70%, τα τυροκομικά έχουν πέσει 3,50%, τα λαχανικά έχουν πέσει μείον 7%, το νωπό κρέας έχει πέσει μείον 3,5%. Αυτό είναι το 10μηνο πριν την καραντίνα, το ξεκαθαρίζω.
Ο καφές έχει ανέβει 1,70%, τα δημητριακά είναι μείον 1,60%, τα ψάρια είναι 0,5% πάνω, το λάδι είναι μείον 8,40%, τα βούτυρα μείον 3,50% και τα γιαούρτια μείον 0,10%” και σημείωσε πως “σε γενικές γραμμές, το δεκάμηνο αυτό είναι πτωτική η τάση των τιμών και όχι ανοδική».