Την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης που πλήττονται από το lockdown λόγω κορονοϊού ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. Η θέση αυτή τονίστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους του κλάδου, στα γραφεία διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo.
«Δεν χρειάζεται να έχεις πάρει πτυχία στο…”Κολάμπια” για να δεις ότι υπάρχει θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων», επισήμανε στην τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως είναι η δεύτερη φορά που κλείνουν οι εν λόγω επιχειρήσεις μέσα σε λίγους μήνες, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες χρηματοδότησης που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και παρατήρησε πως οι υπόλοιπες χώρες έχουν καταθέσει στις Βρυξέλλες αιτήσεις χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις τους, λέγοντας ότι το ίδιο πρέπει να πράξει και η ελληνική.
Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι και αναφέρθηκε στις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επιδότηση των επιχειρήσεων με μοναδικό κριτήριο τον αριθμό των εργαζομένων, 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, και ταυτόχρονα την επιδότηση και του μισθού και του ασφαλιστικού κόστους των εργαζομένων.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των φορέων από τον κλάδο της εστίασης της Θεσσαλονίκης ανέφεραν ότι η κατάσταση που βιώνουν εξ αιτίας του lockdown, είναι τραγική και δεν έχουν την οικονομική βοήθεια όπως υπάρχει, όπως είπαν, σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.
«Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας»
Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφερθεί προηγουμένως στην κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας συνολικά, την οποία χαρακτήρισε «δραματική και κάποιοι έχουν εγκληματικές ευθύνες γι’ αυτή την ολιγωρία, την αδράνεια σε σχέση με την βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη», κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης και αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε με τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος και εργαζόμενους σε αυτό.
«Όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες προδίκαζαν, διαμήνυαν σε όλους, τους έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα έχουμε γεωμετρική αύξηση των σοβαρών περιστατικών και θα επιβαρυνθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παρ’ όλα αυτά, μόλις μια βδομάδα πριν η Θεσσαλονίκη σχεδόν αμέριμνα γιόρταζε τον πολιούχο, ενώ την 28η Οκτωβρίου με δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες γινόταν λιτανεία παρουσία εκατοντάδων πιστών και της πολιτειακής ηγεσίας και εκπροσώπων της κυβέρνησης που κατά τα άλλα είχε αναστείλει την παρουσία εκπροσώπων της στην δοξολογία της 28ης Οκτωβρίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Και συνέχισε: «Στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης (υπήρχε) συνωστισμός πολιτών και η ευθύνη διαρκώς (επιρρίπτονταν) στον πολίτη. Καμία ευθύνη στις αρχές. Καμία πολιτική ευθύνη».
«Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια δραματική κατάσταση. Και -καθώς έχει κρασάρει το σύστημα στην βόρεια Ελλάδα, είναι γεμάτες όλες οι εντατικές- ο φόβος και η αγωνία που έχουμε είναι να μην αντιμετωπίσουμε καταστάσεις Μπέργκαμο. Δηλαδή να μη βρεθούμε στη δύσκολη στιγμή εκείνη όπου θα γίνεται επιλογή ασθενών που θα τους παρασχεθεί η βοήθεια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», επισήμανε.