Τους λόγους που εμπιστεύεται και στηρίζει την υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξηγεί σε βίντεο που ανάρτησε στο προσωπικό του μπλογκ, ο γνωστός οικονομολόγος, Γιάννης Βαρουφάκης.

Απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους, λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες ευρωεκλογές, ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει, μεταξύ άλλων: «Θέλω να δηλώσω δημόσια την υποστήριξή μου στην υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν. Αφήστε να σας εξηγήσω γιατί. Έχει να κάνει με τη φύση της ευρωπαϊκής κρίσης και το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε άρνηση σχετικά με το μέγεθος και την εξέλιξη της κρίσης χρέους. Μια άρνηση η οποία λαμβάνει τη μορφή μιας εκστρατείας προπαγάνδας προκειμένου να μας πείσουν ότι η κρίση έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, ενώ συμβαίνει το αντίθετο». Όπως εξηγεί ο ίδιος, «το κοινωνικό κόστος αυτής της άρνησης έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη».

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, «στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, καμία πραγματική αλληλεγγύη δεν επιδεικνύεται. Περήφανα έθνη στρέφονται το ένα εναντίον του άλλου. Ήμασταν ενωμένοι παρά τις διαφορετικές γλώσσες και τους πολιτισμούς και τώρα είμαστε χωρισμένοι εξαιτίας ενός κοινού νομίσματος, του οποία τα προβλήματα οφείλονται στην ελαττωματική αρχιτεκτονική του».

Εξηγώντας τους λόγους που υποστηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα, ο γνωστός οικονομολόγος επισημαίνει «ο Αλέξης Τσίπρας είναι φιλοευρωπαϊστής και έχει δεσμευτεί να κάνει ότι χρειάζεται για να διασφαλίσει την ευρωζώνη».

«Η εκλογή του στην προεδρία της Κομισιόν θα ξεκινήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση, στο τέλος της οποίας θα μπορούμε να έχουμε μια Ευρώπη που μας αξίζει και που μπορούμε να έχουμε. Η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα δεν εγγυάται το τέλος του βρώμικου πολέμου για την ακεραιότητα της Ευρώπης, αλλά δίνει σε εμάς τους Ευρωπαίους την ευκαιρία να διεκδικήσουμε εκ νέου την Ευρώπη», καταλήγει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Το βίντεο έχει αναρτηθεί στο προσωπικό του μπλογκ, ενώ από κάτω σχολιάζει: «Εδώ κι έναν χρόνο υποστηρίζω ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα ταρακούνημα. Κι ότι το καλύτερο ταρακούνημα θα ήταν η εκλογή ενός νέου φιλοευρωπαϊστή ηγέτη στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που να προέρχεται από την πολύπαθη περιφέρεια και ο οποίος θα είναι πρόθυμος να διατηρήσει ενωμένη την Ευρωζώνη περισσότερο με το να αντιστέκεται (και λιγότερο με το να συναινεί) σε αποτυχημένες και επιβλαβείς πολιτικές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Έναν ηγέτη που δεν θα επιθυμεί ούτε τη λιτότητα, ούτε τις κινήσεις ομοσπονδιοποίησης, ούτε και τις απότομες αλλαγές στις Συνθήκες που θα μπορούσαν να απογυμνώσουν την Ευρώπη από την όποια δύναμη έχει. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας τέτοιος ηγέτης και για τους λόγους αυτούς τον υποστηρίζω».

Δείτε το βίντεο: