Την εκτίμηση ότι «η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά είναι πολύ δυσκολότερη από του περασμένου Αυγούστου» κάνει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος, προσθέτοντας ότι «ο Ερντογάν έχει επιλέξει να μην ακολουθήσει τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών, προσπαθεί να αλλάξει τη θεματολογία (αποστρατικοποίηση, εναέριοι χώροι, αμφισβήτηση κυριαρχίας σε κάποια νησιά του Αιγαίου) και εξέδωσε Navtex διάρκειας 10 ημερών, δείχνοντας ότι θέλει να μετρήσει τις διεθνείς αντιδράσεις. Γι’ αυτό δεν εξέδωσε μια Navtex 30 ημερών» όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο κ. Συρίγος τονίζει επίσης ότι «ο Ερντογάν είναι πολύ στριμωγμένος, κι όταν είναι με την πλάτη στον τοίχο παίζει σε ακραία όρια. Η Τουρκία πιστεύει ότι μέσω ενός θερμού επεισοδίου εντοπισμένου στη συγκεκριμένη περιοχή (σ.σ. του Καστελόριζου) θα μπορέσει να μας ωθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπου όλοι θα μας λένε «βρείτε τα βρε παιδιά γιατί μαλώνετε»; Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή είναι η βασική του βούληση. Ο Ερντογάν εξετάζει τις διεθνείς αντιδράσεις. Αν είχε διασφαλίσει ότι δε θα κατηγορηθεί εκείνος ότι κάνει το πρώτο βήμα θα είχε γίνει ήδη θερμό επεισόδιο».
Ο βουλευτής τονίζει ότι «βασικό μας χαρτί είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων. Από την ώρα που δεν έχουμε αυξήσει τα χωρικά μας ύδατα, και όσοι μιλούσαμε λοιδορούμασταν, το να ερχόμαστε σήμερα και να λέμε ότι άμα έρθει το Oruc Reis μεταξύ 6 και 12 μιλίων, θα δημιουργηθεί πρόβλημα, έπρεπε να το είχαμε σκεφθεί πολλά χρόνια πριν. Casus belli ήταν για την Τουρκία και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διπλωματία τα ξεπερνάει αυτά. Πρέπει, καταλήγει, να είμαστε αποφασιστικοί και σθεναροί παντού στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Στα 15 μίλια από τις ακτές δεν έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα; Η Τουρκία επιλέγει στρατιωτικοποίηση. Εμείς επιλέγουμε τη διπλωματία. Δε σημαίνει ότι βγάζουμε τη στρατιωτικοποίηση απέξω γιατί υπάρχουν σημεία που δεν μπορούν να ξεπεραστούν».