Τις αναταράξεις και τους κλυδωνισμούς που αποκαλύπτουν τις εσωκομματικές συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να χειριστεί, αποτρέποντας απώλειες στα γκάλοπ και στις κάλπες του Μάη, η Χαριλάου Τρικούπη έχοντας εκ των πραγμάτων στραμμένο το ενδιαφέρον της σήμερα στους «συμπαρουσιαστές» του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά, τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον αρχηγό της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.
 
Είναι πασιφανές ότι η κίνηση του Γ. Παπανδρέου να μιλήσει στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της κυρίας Κοππά (που κατεβαίνει διεκδικώντας την επανεκλογή της με τη ΔΗΜΑΡ), σε συνδυασμό με την εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού στα Ανώγεια, προκαλεί έντονο προβληματισμό στη Χαριλάου Τρικούπη, τη στιγμή που θέλει να διαμορφώσει συνθήκες συσπείρωσης όλων των δυνάμεων για τις κρίσιμες εκλογικές μάχες, όπως αναφέρει το «Έθνος».

Το κλίμα που επικρατεί στην πραγματικότητα στο επιτελείο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ το περιέγραψε επί της ουσίας ο στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος μιλώντας στο Mega ζήτησε από το κόμμα του να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του με τον Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι είναι μεγάλο πολιτικό λάθος το «βήμα» του να παρουσιάσει λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές το βιβλίο της υποψηφίας της ΔΗΜΑΡ.

«Είναι λάθος του που πάει στο βιβλίο της πρώην διορισμένης συνεργάτιδάς του, που μας ζητάει να της επιστρέψουμε και δύο χιλιάδες ευρώ που κράτησε το ΠΑΣΟΚ από τον μισθό της τελευταίως ως ευρωβουλευτή του κόμματος», υποστήριξε ο κ. Γρηγοράκος κάνοντας σφοδρή επίθεση στη Μαριλένα Κοππά.

«Δεν έχω να πω τίποτα και δεν μπορώ να πω τίποτα», ήταν η αινιγματική απάντηση που έδωσε από τα Γιάννενα όπου περιόδευε χθες ο Ευ. Βενιζέλος, κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του Γ. Παπανδρέου στη σημερινή βιβλιοπαρουσίαση.

Ωστόσο ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ νωρίτερα σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ο κ. Παπανδρέου συμπορεύεται στον δρόμο που ο κ. Βενιζέλος βαδίζει (για την έξοδο από την κρίση κ.ά.) είπε χαρακτηριστικά:

«Ο κ. Παπανδρέου είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είναι ένας από τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση. Αρα, ως εκ τούτου, διαδραματίζει έναν ρόλο που είναι αριθμητικά και θεσμικά κρίσιμος στη Βουλή. Και φαντάζομαι ότι ως πρώην πρωθυπουργός της κρίσιμης περιόδου της ένταξης στο αρχικό Μνημόνιο έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από κάθε άλλον Ελληνα να δει να πετυχαίνει αυτή η προσπάθεια».

Οι γνωρίζοντες λένε ότι είναι σε εξέλιξη ένας ιδιότυπος «διάλογος» μεταξύ των δύο κορυφαίων του ΠΑΣΟΚ και ότι «η κάθε μέρα θα είναι μια διαφορετική μέρα» από τώρα προς τις ευρωεκλογές και την «επόμενη μέρα».

Σε κάθε περίπτωση θα παίξει σημαντικό ρόλο η συνολική «εικόνα» της σημερινής εκδήλωσης, καθώς έμπειρα στελέχη εκτιμούν ότι πέραν του συμβολισμού που εκπέμπει η κίνηση του Γ. Παπανδρέου, που «κλαδεύει» την Ελιά, θα μπει στο «μικροσκόπιο» (και) της Χαριλάου Τρικούπη η βασική κατεύθυνση της ομιλίας του. «Θα στηρίξει την Ελιά ή θα μιλήσει γενικώς και αορίστως για την προοδευτική παράταξη;», έλεγε χθες με νόημα στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, προβλέποντας πάντως ότι βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα απουσιάζουν από το «βιβλίο» της Μαριλένας Κοππά.