Τη συνδρομή του για να εφαρμόσει η Τουρκία την απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Αγία Σοφία Τραπεζούντας, ζήτησε ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών Γιώργος Χατζημαρκάκης, από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Χατζημαρκάκης ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου την προσωπική του συμβολή και παρέμβαση, τόσο προς την Τουρκία όσο και προς τους διεθνείς Οργανισμούς, ώστε το Ανώτατο Δικαστήριο Yargitay της Τουρκίας να ανακαλέσει την απόφασή του, με την οποία μετέτρεψε τον ιστορικό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα σε τζαμί.
Η απόφαση για την Σοφία Τραπεζούντας λήφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από την τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής σε συνεργασία με την Εύξεινο Λέσχη Ευρωπαίων πολιτών το ΠΑΣΠΕ, την ΠΟΠΣ, την ΟΣΠΑ, στο πλαίσιο της έκθεσης προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία. Η απόφαση αποτελεί την ακροτελεύτια αναφορά στο άρθρο 24 το οποίο αναφέρεται στον τομέα της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας στην Τουρκία και παρατίθεται ακριβώς μετά την αναφορά για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά την ταχεία επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τη δημόσια χρήση του εκκλησιαστικού τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Σούλτς ο κ. Χατζημαρκάκης κατέθεσε επίσης τον κατάλογο των Ελλήνων και ξένων ευρωβουλευτών που ζητούν να αναδειχθεί το μνημείο της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, μέσα από την ένταξη του στον κατάλογο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ υιοθετώντας την πρόταση που συντάχθηκε από την εθελοντική οργάνωση Εύξεινο Λέσχη Ευρωπαίων πολιτών το ΠΑΣΠΕ, την ΠΟΠΣ, την ΟΣΠΑ, καθώς και το μνημόνιο με το οποίο οι ποντιακές οργανώσεις όλου του κόσμου, ζητούν να καθιερωθεί ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού.
Επίσης, ο ευρωβουλευτής παρέδωσε την έκδοση του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά που αποτυπώνει τα 156 εναπομείναντα κειμήλια της Ιστορικής Μονής και τα οποία βρίσκονται σε αποθήκες κι άλλους χώρους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, για τα οποία ζητούν η τουρκική κυβέρνηση να ενδιαφερθεί και να τα τοποθετήσει στην ανακαινισμένη Ιστορική Μονή Παναγία Σουμελά.