Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ελληνοτουρκικής κρίσης, δύο ήταν τα νησιά που διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων. Το ένα ήταν φυσικά το Καστελόριζο, που εποφθαλμιά εδώ και πάρα πολύ καιρό η γειτονική χώρα καθώς της αφαιρεί σημαντικό τμήμα από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της περιοχής.
Το άλλο ήταν η Κρήτη, που αποτέλεσε για μια ακόμη φορά το μεγάλο ατού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας προσφέροντας τεράστιες επιχειρησιακές δυνατότητες στο στράτευμα.
Το «μεγάλο αεροπλανοφόρο»
Οι επιτελείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το χαρακτηρίζουν ως «το μεγάλο αεροπλανοφόρο» της χώρας μας αφού εξαιτίας της έκτασής του και κυρίως της γεωγραφικής θέσης εποπτεύει ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, έχοντας έκταση λίγο μικρότερη από την Κύπρο.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι Γερμανοί έστειλαν το επίλεκτο σώμα αλεξιπτωτιστών προκειμένου να την καταλάβει τον Μάιο του 1941 (τους οποίους αποδεκάτισαν οι Κρητικοί) ούτε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες φρόντισαν τα κατοπινά χρόνια να δημιουργήσουν στη Σούδα μια από τις πλέον πολυδάπανες αμερικανικές βάσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Από ‘κει ελέγχουν την ανατολική Μεσόγειο, τον Εύξεινο Πόντο, την Ερυθρά Θάλασσα και την Μέση Ανατολή.
Στο Σούδα βρισκόταν ο ελλιμενισμένος στόλος
Όπως μπορούμε πλέον να αποκαλύψουμε τώρα που εκτονώθηκε εν πολλοίς η κατάσταση σε στρατιωτικό επίπεδο με την Τουρκία (αφού από χθες αποσύρονται σταδιακά εκατέρωθεν οι δυνάμεις που βρίσκονταν διάσπαρτες στο νοτιοανατολικό Αιγαίο), καθ’ όλη τη διάρκεια της έντασης το μεγαλύτερο μέρος του στόλου που είχε αποπλεύσει από τη Σαλαμίνα βρισκόταν σε θέσεις -κλειδιά του αρχιπελάγους.
Ο υπόλοιπος ωστόσο βρισκόταν ελλιμενισμένος στον ναύσταθμο της Σούδας ώστε να μπορέσει να βρεθεί άμεσα στο θέατρο των επιχειρήσεων μέσα σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Απογειώθηκαν από την Κρήτη και πέταξαν κάτω από την «μύτη» των Τούρκων
Παράλληλα σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι αεροπορικές βάσεις των Χανίων και του Ηρακλείου. Από την 115 πτέρυγα Μάχης που βρίσκεται στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου Χανίων έφυγαν στα τέλη Αυγούστου έξι ελληνικά F-16 και περνώντας… κάτω από τη μύτη των Τούρκων έφθασαν μέχρι την Κύπρο συμμετέχοντας σε άσκηση με τη συμμετοχή ναυτικών μέσων.
Κάτι ανάλογο είναι συμβεί και τον περασμένο Οκτώβριο, όταν αεροσκάφη της 340 Μοίρας «Αλεπού» από την Κρήτη, πέταξαν πάνω από το Καλό Χωριό Λάρνακας, στο πλαίσιο της άσκησης «Ατσάλινο Βέλος» της Εθνικής Φρουράς.
Μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν επίσης και από την 113 πτέρυγα Μάχης στο Καστέλλι Ηρακλείου ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το νησί διαθέτει και δευτερεύοντα στρατιωτικά αεροδρόμια που μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν, όπως είναι αυτό στο Τυμπάκι.
Η ανάπτυξη της συστοιχίας των πυραύλων S-300
Εννοείται πως στο νησί φυλάσσονται επίσης τόνοι πυρομαχικών και υπάρχουν πάσης φύσεως οπλικά συστήματα, με σημαντικότερο ίσως αυτό που αφορά την συστοιχία των ρωσικής κατασκευής πυραύλων επιφανείας – αέρος S-300.
Θυμίζουμε ότι η χώρα μας διατηρεί δύο πυροβολαρχίες S-300 PMU-1 με 12 εκτοξευτές και 96 βλήματα 48Ν6Ε1 που έχουν μέγιστη ακτίνα εμπλοκής τα 150 χιλιόμετρα.
Τοποθετημένες στην Κρήτη, αυτές οι συστοιχίες προστατεύουν τόσο την αεροναυτική βάση της Σούδας και των υπόλοιπων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο νησί όσο και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μέχρι τα Δωδεκάνησα και ακόμα παραπέρα.
Το δε ραντάρ μεγάλης εμβέλειας 64Ν6Ε Big Bird παρέχει την λεπτομερή εικόνα του εναερίου χώρου σε μια σφαιρική περιοχή με ακτίνα 350 χιλιομέτρων, κάτι που σημαίνει ότι συμπεριλαμβάνεται και μέρος των παραλίων της Μικράς Ασίας.
Τέλος θα πρέπει να τονιστεί ότι στην Κρήτη αυτή την περίοδο γίνονται κινήσεις περαιτέρω αμυντικής ενίσχυσης σε συνεργασία και μεταξύ άλλων το προσεχές διάστημα θα υπάρχει μόνιμη παρουσία ελικοπτέρων Σινούκ έτσι ώστε να γίνονται ταχύτατες αερομεταφορές δυνάμεων.
*Η φωτογραφία είναι αρχείου