Δύο ακόμη περιπολικά σκάφη, κατάλληλα διαμορφωμένα με υγειονομικό εξοπλισμό, εντάχθηκαν σήμερα στον στόλο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Η συγκεκριμένη προμήθεια συνολικού κόστους 1.398.000 ευρώ, πραγματοποιήθηκε με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό, και χρηματοδοτήθηκε μέσω του προγράμματος ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας INTERREG «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020».
«Αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς σήμερα, που παραλαμβάνουμε δύο ακόμη περιπολικά σκάφη με τον κατάλληλο υγειονομικό εξοπλισμό, έτσι ώστε να μπορούν να πραγματοποιήσουν ασφαλείς διακομιδές ασθενών και να καλύψουν πρώτες ανάγκες για τους νησιώτες μας και ειδικά για τα μικρά νησιά. Πολλά χρόνια τώρα, το Λιμενικό Σώμα σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, έχει αναλάβει πολλές διακομιδές – κι αυτό είναι μία ακόμη απόδειξη του μεγάλου κοινωνικού έργου το οποίο επιτελεί διαχρονικά το Λιμενικό Σώμα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο περιπολικό σκάφος σχεδιάστηκε από τα στελέχη της διεύθυνσης Επιχειρησιακών Μέσων του υπουργείου μας σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να καλύψει τις ειδικές ανάγκες που πρέπει να έχει ένα τέτοιο σκάφος, εμπεδώνοντας ακόμα περισσότερο το αίσθημα ασφάλειας, υγειονομικής θωράκισης των νησιών μας αλλά και των επισκεπτών της χώρας, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο και για τη χώρα μας, αλλά και για το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, έχει ήδη αποδώσει καρπούς. Μόνο το πρώτο σκάφος, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει οκτώ επιτυχημένες διακομιδές ασθενών μόλις σε ένα μήνα» σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης και συνέχισε:
«Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος INTERREG «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020», όμως εμείς, μόλις σε ένα χρόνο, καταφέραμε και δρομολογήσαμε τις διαδικασίες για την προμήθεια επιπλέον πέντε τέτοιων νέων περιπολικών σκαφών. Θα διατεθούν δύο στο Ιόνιο, ένα στον Αργοσαρωνικό, ένα στις Σποράδες και ένα στη Σαμοθράκη. Έτσι καλύπτουμε το σύνολο των νησιωτικών περιοχών».
Ακόμη ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε: «Άμεσα δρομολογούμε τις διαδικασίες, έτσι ώστε τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος να εξοπλιστούν με θερμικές κάμερες, σταθερές και κινητές, γεγονός που θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα του επιχειρησιακού τους έργου».
Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Όπως είχα επισημάνει και κατά την τελετή παραλαβής του πρώτου σκάφους, έχουν ναυπηγηθεί στην Ελλάδα με προδιαγραφές που εκπονήθηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας και σήμερα θα επαναλάβω ότι νιώθω ιδιαίτερα περήφανος γι’ αυτό. Τα δύο σκάφη 1065 και 1066 που παραλαμβάνουμε σήμερα, διατίθενται στις Λιμενικές Αρχές Λέρου και Ρόδου, όπου θα εξυπηρετούν τις ανάγκες ασθενών και τραυματιών που διαμένουν στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων. Ανάγκες οι οποίες είναι πράγματι αυξημένες λόγω απόστασης από νοσοκομειακές δομές πλήρους υγειονομικής κάλυψης».
«Την τελευταία δεκαετία – συνέχισε ο κ. Κλιάρης – μόνον και υπό τον συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων Λιμενικού Σώματος, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 8.000 διακομιδές ασθενών από νησιωτικές περιοχές που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία, με πλωτά μέσα του Λιμενικού, αλλά και ιδιωτικά σκάφη. Κάθε περιστατικό για το Λιμενικό Σώμα-Λιμενική Ακτοφυλακή είναι μοναδικό και αντιμετωπίζεται με την πρέπουσα προσοχή, όσο αντίξοες και να είναι οι συνθήκες».