Οι δύο επόμενες μεγάλες «μεταρρυθμίσεις» που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απο το βήμα της ΔΕΘ αφορούν στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, που θα ανοίξουν το αμέσως επόμενο διάστημα και μέσα στο 2020.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ερωτηθείς πάντως κατά τη συνέντευξη τύπου ποιες ακριβώς είναι οι «παρωχημένες ρυθμίσεις» στα εργασιακά, στην κατάργηση των οποίων αναφέρθηκε χθες κατά την ομιλία του, ο κ.Μητσοτάκης συνέστησε… υπομονή, καθώς όπως είπε σύντομα θα έρθει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο διαβεβαίωσε ότι θα συζητηθεί αναλυτικά.
Προανήγγειλε πάντως πως δεν θα υπάρξει κατά τη γνώμη του αντίρρηση στο να έχουν οι εργαζόμενοι ευελιξία στο πως κατανέμουν τον εργασιακό τους χρόνο, σπεύδοντας πάντως να διαβεβαιώσει ότι δεν θα πρόκειται για κατάργηση του 8ωρου.
«Για αυτό το ζήτημα θα δοθεί άπλετος χρόνος και διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής συζήτησης, αλλά είναι βέβαιο ότι αμέσως θα ηχήσουν ‘τύμπανα πολέμου’ γιατί τα εργασιακά είναι ένα ζήτημα ταμπού για την αντιπολίτευση», πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης.
Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός απέδωσε αντιδράσεις στο γεγονός ότι δεν έχει γίνε αναλυτική συζήτηση και δεν έχει ενημερωθεί η κοινή γνώμη τι εννοεί η κυβέρνηση με τον περίφημο δεύτερο πυλώνα.
«Αυτό που εισηγείται η επιτροπή Πισσαρίδη δεν είναι κάτι που ανακαλύψαμε εμείς. Ο πρώτος πυλώνας παραμένει αναδιανεμητικός. Αυτό που συζητάμε είναι σε ποιο βαθμό για τους νέους εργαζόμενους θα δημιουργήσουμε έναν κουμπαρά, όπου οι επικουρικές θα τοκίζονται. Οι νέοι θα γνωρίζουν ότι έχουν ένα ταμείο, έναν κουμπαρά, που θα τους προσφέρει ασφάλεια» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
«Εάν ρωτήσετε τους νέους θα σας πουν ότι δεν πιστεύουν πως θα πάρουν σύνταξη ποτέ και αυτό δημιουργεί ζήτημα για το ασφαλιστικό» πρόσθεσε, αποδίδοντας την ανασφάλιστη εργασία πρωτίστως στους ίδιους τους εργαζόμενους.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα ανέφερε ότι το κεφάλαιο αυτού του “κουμπαρά”, του δεύτερου πυλώνα, «θα μπορούσε να επενδυθεί με πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές σε μία εποχή που η πατρίδα μας έχει ανάγκη από ανάπτυξη», δείχνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να “δανείζεται” το κράτος αυτά τα χρήματα για επενδύσεις.
Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση η διαχείριση των κεφαλαίων θα γίνεται με δημόσια εποπτεία, άφησε όμως ανοιχτό και υπό συζήτηση το εάν θα γίνεται από τον ιδιωτικό τομέα ή από το δημόσιο.
Διαβεβαίωσε επίσης πως: «Καμία σύνταξη δεν θα ακουμπήσουμε” και δήλωσε: “Εγγυώμαι προσωπικά πως καμία σύνταξη δεν πρόκειται να κοπεί».
Και προανήγγειλε ότι το νέο ασφαλιστικό θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους, ζητώντας «να τα συζητήσουμε όλα αυτά καλοπροαίρετα».