Το ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη στην Κορσική είναι καθοριστικό για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με την απόκτηση 18 νέων και μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale στο επίκεντρο.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Αυτή δεν θα είναι όμως η μόνη κίνηση σε επίπεδο εξοπλισμών, καθώς ο πρωθυπουργός το βράδυ του Σαββάτου από τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να ανακοινώσει συνολικά το εξοπλιστικό πρόγραμμα με βάθος τετραετίας, αλλά και πρόσθετες κινήσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα.
Μητσοτάκης– Μακρόν αναμένεται να δώσουν τα χέρια για αμυντική συνεργασία την Πέμπτη, όμως η σχετική συμφωνία δεν θα υπογραφεί μεθαύριο αλλά σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά την ειδική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Πιθανόν ο πρωθυπουργός να μεταβεί από τις Βρυξέλλες στο Παρίσι, όπου θα γίνει δεκτός στα Ηλύσια.
Η μεθαυριανή συνάντηση στην Κορσική θα αποτελέσει όμως ήδη ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο ότι η γαλλική Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε χθες ότι Μητσοτάκης- Μακρόν θα ενημερώσουν από κοινού τους ηγέτες της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναμένεται να έχει σήμερα δεύτερη μέσα σε μία εβδομάδα τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί.
Εκτός από την αγορά 18 νέων και μεταχειρισμένων πολεμικών αεροσκαφών τύπου Rafale, η συμφωνία με τη Γαλλία θα αφορά και την αναβάθμιση των Mirage 2000 και την προμήθεια πολεμικού υλικού.
Το ζήτημα των φρεγατών τύπου Belharra δεν έχει κλείσει και η Ελλάδα συζητά για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία, με στόχο την αγορά τεσσάρων φρεγατών με ορίζοντα τα πέντε χρόνια.
Από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να ανακοινώσει την πρόσληψη 5.000 επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ), την αναβάθμιση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας με την εύρεση στρατηγικών επενδυτών, την προμήθεια τεσσάρων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου τύπου Romeo, την απόκτηση τορπιλών βαρέως τύπου για τα τέσσερα “αόρατα” υποβρύχια τύπου 214 (τύπου Παπανικολής), την αναβάθμιση των ελικοπτέρων τύπου Aegean Hawk, τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, ώστε να είναι αξιόμαχες για άλλα 25 χρόνια.