Σε όλα όσα πέρασε η Ελλάδα από το 1821 και στην τελευταία δύσκολη τετραετία της οικονομικής κρίσης αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μήνυμά του για την εθνική γιορτή.

«Πολλοί συμπολίτες μας δοκιμάζονται σκληρά, η κοινωνική συνοχή βρέθηκε σε μεγάλο κίνδυνο, ακόμη και η ποιότητα της δημοκρατίας μας θόλωσε», σημειώνει ο Κάρολος Παπούλιας τονίζοντας πως η χώρα βρίσκεται σήμερα σε ένα μεταίχμιο και «το πέρασμα απέναντι, η οριστική έξοδος από την κρίση, εξαρτάται από το αν θα εφαρμοστεί άμεσα ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα υπερβαίνει το μνημόνιο και τις λογικές του μνημονίου».

«Η εκπλήρωση θεμελιωδών στόχων μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν είναι απλώς μια δυνατότητα, είναι καθήκον απέναντι στη νέα γενιά που αδικήθηκε πολύ από τους μεγαλύτερους», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην Κύπρο «που 40 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή παραμένει διχοτομημένη και οι αδερφοί μας Κύπριοι δοκιμάζονται σκληρά λόγω της οικονομικής κρίσης».

Το πλήρες μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Τιμάμε σήμερα τους αγωνιστές του 1821 γιατί τους χρωστάμε την ελευθερία της πατρίδας μας και γιατί μας άφησαν το παράδειγμα του ηρωισμού τους που θαυμάστηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αυταπάρνηση και η πίστη τους σε ιδανικά και ευγενή οράματα είναι πάντα πηγή έμπνευσης αλλά και ένα δίδαγμα για το πώς ξεπερνιούνται οι εθνικές δοκιμασίες.

Η επέτειος του 1821 μας θυμίζει πώς το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό με ομόνοια, γενναιότητα και αποφασιστικότητα. Η εθνική ανεξαρτησία κατακτήθηκε με θυσίες και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Η παγκόσμια κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από μια εξέγερση απέναντι σε έναν πανίσχυρο δυνάστη που κατέληξε νικηφόρα χάρη στο ψυχικό μεγαλείο όσων έκαναν το βήμα προς την αιωνιότητα.

Η πατρίδα μας πέρασε πολλά από τότε, πολέμους, εμφύλιους σπαραγμούς, χρεοκοπίες. Σήμερα βρισκόμαστε ανάμεσα στις πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου και στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχοντας περάσει τέσσερα δύσκολα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. Πολλοί συμπολίτες μας δοκιμάζονται σκληρά, η κοινωνική συνοχή βρέθηκε σε μεγάλο κίνδυνο, ακόμη και η ποιότητα της δημοκρατίας μας θόλωσε.

Σε μέρες όπως αυτή η σκέψη μας είναι στραμμένη και στην Κύπρο, που 40 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή παραμένει διχοτομημένη και οι αδερφοί μας Κύπριοι δοκιμάζονται σκληρά λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο και το πέρασμα απέναντι, η οριστική έξοδος από την κρίση, εξαρτάται από το αν θα εφαρμοστεί άμεσα ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα υπερβαίνει το μνημόνιο και τις λογικές του μνημονίου. Ξέρουμε τα ζητούμενα: Απασχόληση, ρευστότητα, ένα κράτος αποτελεσματικό και δίκαιο, ενίσχυση της παραγωγικής βάσης, κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας παντού. Η εκπλήρωση θεμελιωδών στόχων μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν είναι απλώς μια δυνατότητα, είναι καθήκον απέναντι στη νέα γενιά που αδικήθηκε πολύ από τους μεγαλύτερους».