Τους στενούς ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, οι οποίοι αποτελούν κοινή βάση για το παρόν και το μέλλον, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Ζαρίφ.
Ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αντιπροσωπεύουμε, και οι δύο, δύο ιστορικούς πολιτισμούς και αυτό το κοινό ιστορικό παρελθόν συνιστά μια εξαιρετική και κοινή βάση, όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά και για το παρόν και το μέλλον».
Όσον αφορά το διεθνές ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε: «Για εμάς η προσωρινή συμφωνία αποτελεί πολύ σημαντικό επίτευγμα. Αλλά τώρα η δέσμευσή μας, το όραμά μας και η αποφασιστικότητά μας είναι η ολοκλήρωση των συνομιλιών και η επίτευξη μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας για την οριστική επίλυση του προβλήματος αυτού και για την άρση των κυρώσεων. Αλλά, επίσης, κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, κατά το στάδιο της προσωρινής συμφωνίας, έχουμε την ευκαιρία να προετοιμάσουμε ορισμένες κοινές πρωτοβουλίες σε διάφορους τομείς, επί των οποίων θα συνεργαστούμε».
«Το καθήκον της τρέχουσας Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να διευκολύνει την ομαλή εφαρμογή της υπάρχουσας προσωρινής συμφωνίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η πλήρης και ομαλή εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας αποτελεί πολιτική και πρακτική προϋπόθεση, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνομιλίες για την επίτευξη της οριστικής συνολικής συμφωνίας. Έχουμε ανάγκη αυτή την τελική συμφωνία και το ευρωπαϊκό και διεθνές καθήκον μας είναι να υποστηρίξουμε και να διευκολύνουμε αυτή την απαραίτητη διαδικασία» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.
«Σε διμερές επίπεδο, έχουμε τη δυνατότητα να επιταχύνουμε την οικονομική μας συνεργασία επί διάφορων ζητημάτων. Και η παρούσα συνάντηση ήταν η πολιτική προϋπόθεση για ορισμένες νέες πρωτοβουλίες, σε διεπιχειρησιακό επίπεδο (business-to-business – B2B), πάντα στο πλαίσιο της διεθνούς έννομης τάξης και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» συμπλήρωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Αναφερόμενος στην προεδρία της Ε.Ε. ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε: «Όπως καταλαβαίνετε, η Ελλάδα – ως τρέχουσα Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ως παλαιό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – συμμετέχει πάντα στο επονομαζόμενο ευρωπαϊκό και δυτικό κύριο ρεύμα. Αλλά, χάρη στους ισχυρούς πολιτιστικούς, συναισθηματικούς και ιστορικούς δεσμούς μας, έχουμε την ευελιξία και τη βούληση να αξιοποιήσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, τις ήδη υπάρχουσες διμερείς μας σχέσεις. Και έχουμε πολλές δυνατότητες».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας: «Μου δόθηκε, επίσης, η εξαιρετική ευκαιρία να παρουσιάσω τις ελληνικές θέσεις σχετικά με διάφορα διεθνή ζητήματα. Πρώτα από όλα, αναφορικά με το Κυπριακό ζήτημα, με το Κυπριακό πολιτικό πρόβλημα. Η συνάντηση αυτή μας έδωσε, επίσης, την εξαιρετική ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις αναφορικά με εκκρεμή ζητήματα, όπως η κρίση στην Ουκρανία και η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία.